Limanları ve havaalanlarını Rumlar'a açmayacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Türklerine uygulanan yaptırımlar kaldırılmadıkça, Türkiye'nin limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rumlarına açmayacağını söyledi.

Avusturya'da yayımlanan haftalık Profil dergisine demeç veren Erdoğan, AB ülkelerinin Kıbrıs konusunda sözünde durmadıklarını belirtti.

Erdoğan, Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün uygulanmasına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:“AB ülkeleri sözünde durmadı. Gümrük Birliği bazında buna hakkımız var. 1996'da Gümrük Birliği'ne katıldık. 1 Mayıs 2004'te Kıbrıs Rumları AB'ye katıldı. Gümrük Birliği'ne üye olmalarına karşı çıkabilirdik, ama 'Hayır' demedik. Öte yandan, Kıbrıs Türklerinin izolasyonuna son verilmediği sürece, parlamentomuzun limanların ve havaalanlarının açılmasını öngören Ek Protokolü onaylamayacağını da söyledik. Bu konuda ısrar ediyoruz. Kuzey Kıbrıs'a ilişkin yaptırımlar kaldırılmadıkça, limanlarımızı ve havaalanlarımızı Kıbrıs Rumlarına açmayacağız. Bu, ne kadar masrafa yol açarsa açsın. Sayın (Kıbrıs Rum yönetimi lideri) Tasos Papadopulos'a da aynı şeyleri söyledim.”

“KIBRIS'TA YENİDEN BİRLEŞME SÜRECİ BAŞLATILMALI”

BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile 2004 yılı Ocak ayında Davos'ta yaptığı görüşmede, “Kıbrıs'ta yeniden birleşme sürecini başlatmasını rica ettiğini” anımsatan Başbakan Erdoğan, “Ona, bizim Kıbrıs Rumlarından bir adım önde olacağımızı söylemiştim. Biz yeniden birleşme sürecinin her iki tarafa da kazanç getireceğini (kazan-kazan durumu) tasavvur etmiştik” dedi.

Başbakan Erdoğan, başka bir soru üzerine, “şu anda kaybedenin Kuzey Kıbrıslılar olduğunu” kaydederek, “Kıbrıs Türklerine haksızlık ediliyor. Annan'ın yeniden birleşme planını destekleyeceğimizi söylemiştik. Planda bazı noktaların Kıbrıs Türklerinin çıkarlarına aykırı düşmesine karşın, onları 'Evet' oyu kullanmaya ikna ettik. Kıbrıs Türklerinin yüzde 65'i 'Evet' dedi. Kıbrıs Rumlarının ise yüzde 75'i 'Hayır' oyu kullandı. Böylece Kıbrıs Türklerinin barış istedikleri, Kıbrıs Rumlarının ise bunu istemediği anlaşıldı. Buna rağmen Kıbrıs Türkleri hala izole ediliyor ve ekonomik yaptırımlara maruz bırakılıyor” diye konuştu.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un “Kıbrıs Türklerine karşı tutumunu değiştirmemekte ısrar ettiğini” belirten Başbakan Erdoğan, Papadopulos'un AB'ye de meydan okuduğunu ima ederek, ”Referandumda 'Biz Annan Planı'nı kabul etmiyoruz. AB'nin bizden istediklerini de kabul etmiyoruz' dediler. AB, niye Annan Planı'nın öngördüğü gibi Kıbrıs Türklerini de birlikte AB'ye almadı? AB'yi yöneten sanki Kıbrıs” dedi.

Başbakan Erdoğan, “geçenlerde barış konusunda on maddeden oluşan bir yol haritası önerdiklerini, ancak Kıbrıs Rumlarından yine olumlu bir cevap gelmediğini” kaydetti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim