Rum yönetimi seferlerden rahatsız

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Lazkiye-Gazimağusa seferlerinin yasadışı göç için kullanıldığını iddia eden Rum tarafının esas amacının; Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kalkmasını engellemek olduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının, AB üyeliğini kullanmaya çalıştığını kaydeden Erçakıca, "Kıbrıs Rum tarafını haksız ve tek yanlı olarak bünyesine alarak Kıbrıs sorununu daha karmaşık hale getiren AB ve üye devletlerinin, AB organlarının ve olanaklarının Kıbrıslı Türklere karşı kullanılmasını engellemesini bekliyoruz" dedi.

Hasan Erçakıca, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafının; Suriye'nin Lazkiye Limanı ile Mağusa Limanı arasında başlatılan gemi seferlerinin iptali için bulunduğu yeni girişimi değerlendirdi.

Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli'nin son başvurusunda, Lazkiye-Gazimagusa seferlerinin yasadışı göç için kullanıldığını da ileri sürdüğüne işaret eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, "KKTC'nin deniz ve hava limanlarını kullanan kişilerde aranan özellikler yasalarla belirlenmiş olup, bu kriterlere uyan kişilerin KKTC'ye giriş yapmalarının engellenmesi söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Başta polis olmak üzere KKTC'nin tüm kurumlarının, dünyada büyük bir sorun haline gelen insan kaçakçılığı ve yasadışı göç konusunda her türlü önlemi alarak denetimlerini en üst düzeye çıkardığını kaydeden Hasan Erçakıca, yeni teknik donanımların devreye sokulmasının yanı sıra polis örgütünün istihbarat faaliyetlerini geliştirdiğini belirtti.

Yasadışı göçün önlenmesinin en önemli unsurlarından birinin de hedef ülkelerin gerekli tedbirleri alması ve bu amaçla uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Kıbrıs Rum tarafının bu konudaki yetersizliklerini gizlemeye çalıştığını söyledi.

Rum tarafının, Güney Kıbrıs'a ulaşan göçmenlerin nereden geldiğine ilişkin yeterli açıklamaları yapmaktan kaçındığına dikkati çeken Erçakıca, şöyle devam etti:

"Bütün dünyada yasadışı göç olayları yaşanırken, Güney Kıbrıs sahilleri ile deniz ve hava limanlarının bu göçe konu olmadığı izlenimini yaratmaya çalışmaları elbette anlamsızdır ve yasadışı göçün bütün sorumluluğunu Kıbrıs Türk tarafına yükleme gayretinin bir başka göstergesidir."

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Kıbrıs Rum tarafının, yalnızca kendinin anlayabildiği nedenlerle, yasadışı göç başta olmak üzere, diğer suç faaliyetlerinin önlenmesi için Kıbrıs Türk tarafı ile işbirliği yapmaktan kaçındığını hatırlattı.

Erçakıca, "8 Temmuz sürecinin iki parçasından biri olan teknik komitelerin en erken zamanda kurularak çalıştırılmaya başlaması konusunda ortaya koyduğumuz gayret, Kıbrıs Rum tarafınca anlamsız bir şekilde engellenmiş ve bu gibi olayların önlenmesi konusunda işbirliği yapmamıza olanak verilmemiştir" diye konuştu.

Kıbrıs Türk tarafının, diğer konularda olduğu gibi, yasadışı göç konusunda da Kıbrıs Rum tarafı ile her türlü işbirliği ve yardımlaşmaya hazır olduğunu kaydeden Erçakıca, "Bizimle aynı adayı paylaşanların, bizimle temas kurmadan AB'den medet ummaları, niyetlerinin tamamen siyasi olduğunu ve aslında insan kaçakçılığını engellemekten daha çok Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu devam ettirmekle ilgilendiklerini göstermektedir. Kıbrıs Rum tarafı, 8 Temmuz anlaşmasının hayata geçirilmesi ve kaçak göçün önlenmesi

konusundaki kararlılığını ispat etmek istiyorsa, bu konularda Kıbrıs Türk tarafı ile işbirliği yapmalıdır" dedi

sondakika.com

Editör: TE Bilişim