Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, AB dönem başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs önerilerinin, Maraş’ın Rumlara iadesini içeren net maddeler içermemesi halinde ‘dengeli olamayacağını’ öne sürerek Maraş’ı istedi.
     
Tasos Papadopulos, Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Fileleftheros gazetesine verdiği demeçte, Finlandiya’nın önerilerinin, KKTC’ye yönelik Doğrudan Ticaret Tüzüğüyle ilişkili olduğunu belirtti.
     
Rum lider "görüşmenin devam etmesi için Türkiye’nin yapması gereken asgari şey Mağusa’nın kapalı bölgesi Maraş’ı iade etmektir" dedi.
     
Papadopulos "gerek Finlandiya Başbakanı gerek diğerleri her fırsatta, Türkiye’nin AB ve ’Kıbrıs’ karşısındaki yükümlülüklerinin, Kıbrıs sorununa ilişkin diğer gelişmelerle ilişkilendirilmemesi gerektiğini net bir biçimde ifade ediyorlar" diye konuştu.
      
Finlandiya’nın önerilerinin kendilerine gayriresmi ve sözlü olarak iletildiğini ve Finlandiya’nın konuyu tamamen gizli tutmalarını talep ettiğini ifade eden Papadopulos, bazı gayriresmi belgeler aldıklarını, önerilerin sürekli şekillenme aşamasında olduğunu kaydetti.
     
"Görüşmeye açılan fikirler, ifadeler mevcuttur" diyen Rum lideri, konunun 8 kasıma kadar tamamen açıklığa kavuşmasını umut ettiklerini belirtti.
      
Papadopulos, bir soru üzerine, Ercan Havaalanı konusunun görüşmeye açık olmadığını net bir biçimde belirttiklerini ifade ederek "Timbu (Ercan) Havaalanı’nın görüşmeye açık olmadığını net bir biçimde ifade ettik. Hava sahanlığı, kontrol kuleleriyle ilgilidir. Egemenlik konusu ortaya konmaktadır. Türkler bunu istiyor olabilir, ama biz bunu tartışmayız bile’’ dedi.
     
Papadopulos, Maraş’ın Rumlara iadesine karşılık Gazimağusa Limanı’nın doğrudan ticarete açılması yönündeki önerilerini AB dönem başkanı Finlandiya’ya ilettiklerini anlattı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim