Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in KKTC Limanlarıyla İlgili Açıklamasına Rum Kesiminden Tepki Yağdı

Güney Kıbrıs basını Rehn'in bu açıklamasına geniş yer verdi. Alithia, Avrupa Birliği'nin, KKTC limanlarının gayrı meşru görülmediğini, bu nedenle Gazimağusa-Lazkiye seferlerini durdurması için Suriye'ye müdahale edemeyeceğini, yazılı olarak da ilan ettiğini bildirdi.

Gazete, haberi, "AB: İşgal Limanları Meşru - Olli Rehn'in Marios Matsakis'e Yazılı Yanıtı - Suriye'yle Feribot Seferleri Yeniden Başlıyor - Mitsopulos: İşgal Hava ve Deniz Limanlarını Biz Kendimiz Beraat Ettirdik" başlığıyla aktardı.

Haberde, Rum Avrupa Milletvekili Marios Matsakis'in, Gazimağusa-Lazkiye feribot seferlerinde ileri sürdükleri "kapalı limanların" kullanılmakta olduğu şikayetiyle, Avrupa Komisyonu'ndan, Suriye'nin bu konudaki tavrını kınamasını ve bunun devam etmesi halinde Avrupa Birliği-Suriye ilişkilerinin olumsuz etkileneceğini iletmesini talep ettiği hatırlatıldı.

Gazete, AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn'in, yazılı olarak verdiği yanıtla, Avrupa Komisyonu'nun, "uluslararası hukukun genel ilkeleri temelinde gemilerin Kıbrıs'ın işgal bölgelerindeki limanlara giriş-çıkışlarının yasak olmadığı" görüşünde olduğunu vurguladığını kaydetti.

Gazeteye göre, Matsakis, yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi, "AB, en resmîi organı olan Avrupa Komisyonu aracılığıyla işgal altındaki limanlarımızın (Mağusa, Girne ve Gemikonağı) üçüncü ülkeler tarafından kullanılmasını meşru hale getiriyor. Dolayısıyla, 'sahte devletin' yükseltilmesi-tanınması yeni boyutlar kazanmaya devam ediyor. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin dış politikasının sonuç alıcılığının çıplaklığı artık görünür olmanın ötesindedir. Hükümet, Avrupa Birliği'nin bu konudaki tutumunun ne olduğunu

bunca yıldır bilmiyor muydu? Kıbrıs hükümeti, bizim taraf için bu kötü gelişmeyi göğüslemek için ne yaptı, bundan sonra ne yapacak? Devekuşu gibi başını kuma gömmeye devam edecek ve halka gerçekleri söylemeyecek mi? İşgal bölgelerindeki limanlarımızın kullanımının meşruiyet kazanması, yasadışı Timbu (Ercan) Havaalanı'nın kullanılmasının yakın gelecekte meşruiyet kazanmasının kötü habercisi mi?"

Gazete, DİSİ Parti Basın Sözcüsü Tasos Mitsopulos'un da, Rehn'in yayınlanan yanıt mektubunun içeriğinin gerçekleri yansıttığını, "Kıbrıs sorununda halen ağırlaşmış olan havayı daha da ağırlaştıran olumsuz bir gelişme olduğunun" şüphe kaldırmadığını belirttiğini ve "İşgal hava ve deniz limanlarını Kıbrıs mahkemelerinin kararları aracılığıyla biz kendimiz beraat ettirdik, her şeyden önce bunu kabul edelim" dediğini aktardı.

Habere göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Vasilis Palmas ise, konuyla ilgili dünkü açıklamasında, "Rehn'in ve genel olarak Avrupa Komisyonu'nun yaklaşımı tamamen hukuk dalaveresidir" dedi.

AKEL partisi de, Basın Sözcüsü Andros Kiprianu aracılığıyla, meseleyi "çok olumsuz bir gelişme" olarak niteledi, şunları söyledi, "Rehn'in bu beyanı bizim için tehlike çanlarını çalmalıdır. Kıbrıs sorununda bir uzlaşı çözümüne varmak hedefiyle özlü bir diyalog başlatmayı başaramazsak, maalesef AB'den de çok fazla ve çok yönlü baskı göreceğimiz konusunda bizi endişelendirmelidir."

Politis gazetesi ise, "Rehn Hukuk Dalaverecisi" başlıklı haberinde, Rum Yönetimi'nin, Olli Rehn'in "Uluslararası hukukun genel kuralları uyarınca gemilerin işgal bölgelerindeki limanlara giriş-çıkışları yasak değildir" açıklamasının esasından kaçmaya ve sözcüsü Palmas'ın "Rehn'in ve genel olarak Komisyon'un yaklaşımının tamamen hukuk dalaveresi olduğu" açıklaması aracılığıyla bu gelişmeyi küçümsemeye çalıştığını bildirdi.

Gazeteye göre, Palmas, Rehn'in ve Komisyon'un doğrudan ticaret konusunda görüş ve tutumları bulunduğunu, bu nedenle Rehn'in, bu söylediklerinden farklı bir şey söylemesinin, Komisyon'un doğrudan ticaretle ilgili görüş ve tezlerine aykırı olacağını da savundu.

EDEK partisi Başkanı Yannakis Omiru, Rehn'in yazılı yanıtını "çok ağır tahrik, hukukun kesin kurallarının en kaba şekilde ihlali" olarak nitelerken, DİKO partisi Başkanı Marios Karoyan, gelişmenin "kabul edilemez olduğunu, ancak beklenmedik bir şey olmadığını" söyledi.

Simerini gazetesi ise, "Rehn Teşhir Oldu - Konsey: İşgal Hava ve Deniz Limanları Gayrı Meşru" başlıklı haberinde, Avrupa Konseyi'nin ve hukuk birimlerinin, genişlemeden sorumlu komiser Olli Rehn'in kurmaylığının KKTC limanlarının ve dolayısıyla havaalanlarının uluslararası statüsüne ilişkin söylediklerine tamamen karşı görüşte olduğunu yazdı.

Gazete "bu durumun; Olli Rehn'in kurmaylığının Güney Kıbrıs'a yönelik düşman tavrını bir kez daha ortaya koyduğu" yorumunda bulundu, Rehn'in Matsakis'e gönderdiği yazılı yanıttaki ifadelerini hatırlattıktan sonra özetle şunları yazdı, "İngiliz Avrupa Milletvekili Robert Ewans'ın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin hava ve deniz limanlarının statüsüne ilişkin sorusuna Portekiz dönem başkanlığı tarafından ortaya konulan Avrupa Konseyi'nin tavrı, Komisyon'un tutumuna taban tabana zıttır. Yasadışı Timbu Havaalanı'na uçuşların statüsüne ilişkin özellikle hatırlatmada bulunuluyor. Kasım 2007'de verilen yanıtta, bu konunun Komisyon'a havale edildiği, Komisyon'un AB hukukuna uygun bir sonuca varmak zorunda olduğu belirtiliyor. Bu yanıta dönem başkanlığı tarafından, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemen devlet olarak Kıbrıs'ın işgal bölgelerindeki hava ve deniz limanlarını kapatma hakkına sahip olduğu belirtilerek şunlar vurgulandı: 'Dolayısıyla, yetkili makamların (Kıbrıs Cumhuriyeti) yetkilendirilmesi zaruri olmaksızın, hava ve deniz limanlarının işletilmesi uluslararası hukuka göre (Chicago Convention) yasa dışıdır'".

sondakika.com

Editör: TE Bilişim