Lüks vasıta üreticisi Rolls Royce, yük gemilerinin yerini uzaktan kumandalı mürettebatsız gemilerin alacağı sıra dışı bir proje üzerinde çalışıyor.

Firma, insansız hava araçları gibi, içinde kaptan veya mürettebat bulunmayan, uzaktan kumanda edilecek gemiler üzerinde çalışıyor. Rolls Royce, bunun için Norveç'te “sanal güverte” geliştiriyor. Burada dünyanın çeşitli yerlerindeki gemiler merkezden kumanda edilecek. Firma, bu şekilde nakliyenin çok fazla daha ucuz ve emniyetli olacağını, çevrenin de daha az kirleneceğini bildirdi. Dünyada toplam ticaretin yüzde 90'ı deniz taşımacılığıyla yapılıyor.

Konuyla ilgili bilgi veren bir uzman, büyük bir konteyner gemisinde müretttebat giderlerinin toplam giderlerin %44'ünü oluşturduğunu belirtti.

Sendikalar ise insansız gemi fikrine karşı çıkıyor. Sendikalar, insan gözünün ve duyularının yerini hiç bir şeyin alamayacağını ve insansız gemilerle deniz emniyetinin sağlanamayacağını belirtiyor. 

İnsansız gemilerin GPS sistemi ile uzaktan kontrolü amaçlanıyor. GPS sistemi ise henüz güvenilirliği çok yüksek olan bir sistem değil.

Avrupa Birliği ise insansız gemilerde emniyetle ilgili kaygıları ortadan kaldırmayı amaçlayan MUNIN adı verilen bir sistem üzerinde çalışıyor.

Editör: TE Bilişim