İtalya-Çanakkale Ro-Ro seferleri durduruldu

Çanakkale'de 4 ay önce Kepez Limanı ile İtalya'nın Brindisi Limanı arasında başlatılan Ro-Ro seferleri, iki ülke arasındaki Port State Control (Liman Devleti Kontrolü) sorunu nedeniyle geçici olarak durduruldu.

İtalyan Puglia Navigazione Armatori ve Türk Tiroro şirketlerinin ortaklığıyla kurulan İtalroro Şirketi tarafından, Çanakkale Kepez Limanı ile İtalya'nın Brindisi Limanı arasında 4 Aralık 2006'da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in katıldığı törenle başlatılan Ro-Ro seferleri, gemilerdeki teknik sorunlar nedeniyle durduruldu.

İtalroro Şirketinin Türkiye Acentesi Kiptrans'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Alpaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki Port State Control (PSC) (Liman Devleti Kontrolü) sorunu nedeniyle seferlerin geçici olarak durdurulduğunu, gemilerdeki teknik sorunlar giderildikten sonra Ro-Ro seferlerinin yeniden başlayacağını söyledi.

Türk Port State'nin verdiği rapor doğrultusunda, eksikliklerin giderilmesi için iki gemilerinin İtalya'da, bir geminin de Tuzla'daki tersanede bakıma alındığını belirten Alpaslan, “Tersane sorunları tamamlanıncaya kadar, seferleri durdurmak zorunda kaldık. Bu gemiler 30 yıllık ve randımanları düşük. Bunu düzene sokmamız gerektiği için gemileri bakıma aldık. Gemilerin tekrar sefere ne zaman başlayacağını tespit etmek üzere önümüzdeki hafta Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı ile birlikte, İtalya'ya giderek bu konuyu görüşeceğiz” dedi.

“İKİ ÜLKE ARASINDA KRİZ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Alpaslan, yaşanan sorun nedeniyle iki ülke arasında bir krizin söz konusu olmadığını belirtti. “İtalroro 2” adlı geminin bazı eksikleri olduğu gerekçesiyle Türkiye'deki Port State tarafından 3 gün tutulduğunu ifade eden Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geminin 3 gün Türkiye'de tutulmuş olması İtalya'da çok büyük yankı yaptı. Dolayısıyla 'İtalroro 2' adlı gemimiz İtalyanlar tarafından kara listeye alındı. İtalyan makamları, (Türkiye'nin böyle bir gemiyi, 3 gün tutabilmesini gerektirecek bir durum yok) dediler. Bizim makamlarımız bir rapor tutabilirlerdi. Raporda, (Bu tarihe kadar bunları halledin de gelin) diyebilirlerdi. Ama bizim bakanlığımız gemiyi 3 gün tuttu. Tabi bunlar bir ülke için ağır şartlar.
Bütün bu yaşananlar İtalyan makamlarını rahatsız etti. Tabi ki Türk makamları da tutmuş oldukları raporda sonuna kadar haklılar. Gemi 3 gün tutulunca, karşı pazar da itimadını yitirdi. Ama tüm yaşananlara rağmen pazarın böyle bir hatta ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Böyle bir hattın Türkiye'nin ithalat ve ihracatı için önemli olduğuna inanıyoruz. İtalyanlar bu gemiyi, Türkiye'nin ithalat ve ihracatına destek vermek için koyduklarını, buna rağmen bizim makamlarımızın bizim için açılan bu hatta ağır bir şekilde hareket etmesinin kendilerini rahatsız ettiğini belirttiler. Ancak, yaşanan sorun nedeniyle iki ülke arasında bir kriz söz konusu değil.”

Kaynak: ÇANAKKALE (A.A)

Alıntı: Hürriyet

Editör: TE Bilişim