Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir Türk işadamları heyeti Mısır'a çıkarma yaptı. Ziyaretin ilk ayağı İskenderiye kentinde cumartesi günü Türk ve Mısırlı işadamları bir araya gelirken, toplantıya Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Raşit Muhammed Raşit de katıldı.

Görüşmelerde Türk-Mısır Ticaret Odası kurulması konusunda anlaşmaya varıldı.

Türk ve Mısırlı işadamları dün de Türkiye'nin Kahire Büyükelçilik rezidansındaki bir resepsiyonda bir araya geldi.

Resepsiyon sırasında Mersin ve İskenderiye arasında Ro-Ro seferlerinin başlatılması konusunda mutabakat zaptı imzalandı.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını cevaplandıran Vekil, yaklaşık 10 gün önce Türkiye ve Mısır'dan birer şirketin seferleri başlatma konusunda Türkiye'de anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Daha önce konteynırlarla yapılan mal sevkiyatlarının bundan sonra TIR'larla yapılabileceğinin altını çizen Mersin'den gemiye binen bir TIR'ın 36 saat sonra İskenderiye Limanı'nda malını boşaltabileceğini belirtti.

Hisarcıklıoğlu ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin şu anda 3,4 milyar dolar olduğunu, bu rakamın önümüzdeki 10 yıl içinde 10 milyar dolara ulaşabileceğini, bunun için her alanda imkanlar bulunduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye, Suriye, Ürdün ve Lübnan arasında oluşturulması planlanan serbest ticaret bölgesine Mısır'ın da dahil edilebileceğini belirtirken, Mısırlı meslektaşı Vekil de bunun önünde hiçbir engel bulunmadığını vurguladı. Vekil, hem Türkiye ile Mısır arasında serbest ticaret anlaşması bulunduğunu, hem de Mısır-Suriye-Lübnan gümrük muafiyet anlaşmaları olduğuna işaret ederek, Mısır'ın da rahatlıkla oluşturulan serbest ticaret bölgesine dahil olabileceğini ifade etti.

Türkiye ve Mısır arasında vizelerin kaldırılması konusunda başlatılan görüşmelerle ilgili olarak ise Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı öncelikli olarak işadamları, sanatçılar ve gazeteciler gibi meslek gruplarının üç ay süreyle vizesiz ziyaret gerçekleştirebilmeleri konusundaki anlaşmanın imzalanmak üzere olduğunu vurguladı.

Editör: TE Bilişim