Yeni Zelanda'nın Kuzey ucunda yer alan Tauranga Limanı yakınlarındaki Astrolabe mercan resifinde 5 Ekim sabahı 02:20 sularında tam yol karaya oturan Liberya Bayraklı 236 metre uzunluğundaki konteyner gemisi RENA hakkında şok iddia...

Bir denizcilik uzmanı tarafından geminin karaya oturmadan önce yaptığı son rota değişiklikleri analiz edildi. 

Uzmanın söylediğine göre "Gemi planlanan rotanın dışına çıktı, ve vardiya zabitinin bu rota değişikliğini yapması için mantıklı bir nedeni olamaz"

Yapılan incelemelere göre 236 metre uzunluğundaki gemi karaya oturduğunda üzerinde saatte 33 kilometre (17,8 knots) sürat bulunmaktaydı.

Uzmana göre "Rota değişikliğini yaptığı anda gemideki seyir zabitinin haritada tabak gibi karşısında duran mercan resifine doğru gitmekte olduğunu görmesi için en az bir saatlik zamanı vardı"

Kurtarma ekipleri kaçtı

Geminin tanklarında bulunan yakıtı dışarıya aktarmak üzere bu sabah gemiye giden kurtarma ekipler, çalışmaya başladıktan hemen sonra gemiden kaçtı.

Ekipler, geminin çalışma açısından emniyetli olduğu yönünde daha önceden yaptıkları değerlendirmede yanıldıklarını belirterek "Çalışmaya başladığımız sırada geminin kırılmaya devam ettiğini ve çatlakların artmakta olduğunu gördük. Bu şekilde can güvenliğimiz olmadığından gemide çalışmayacağız" dediler. 

Editör: TE Bilişim