12 gün önce Yeni Zelanda'nın Tauranga Limanı'nın 14 mil kuzeyinde mercan resiflerinde karaya oturan 236 metre uzunluğundaki Liberya Bayraklı konteyner gemisi Rena'daki yakıtı boşaltabilmek için zamanla yarış devam ediyor.

İyice deforme olan geminin teknesinin ortadan krılarak ikiye bölünmesi an meselesi. Kırılma tehlikesi kurtarma ekiplerinin can güvenliğini de tahlikeye atıyor.

Kurtarma ekipleri geminin iskele bordasında askıda 4 platform inşa ettiler, bu platformlar gemideki yakıtın aktarılmasında yardımcı olacak.

Kurtarma ekipleri ayrıca geminin bordasındaki çatlaktan sızan yakıtı da toplamaya çalışıyorç Bu şekilde şimdiye kadar 20 ton yakıt toplandı.

Kırılma tehlikesi ciddi boyuta varan Rena'nın kırılması halinde batacak olan kıç tarafındaki tanklarda yeniden hasar oluşarak diğer tanklardaki yakıtın denize sızabileceği bildiriliyor. Bu nedenle gemi kırılmadan tankların tahliye edilmesi önem kazandı.

Tahliye ekipleri soğuyan ve katılaşan ağır yakıtın tanklardan pompalanmasında da sorun yaşayacaklarını ifade ediyor.

Geminin kurtarılması operasyonunu üstlenen tanınmış kurtarma firması Svitzer'den bir uzman, Yeni Zelanda Radyosu'na yaptığı açıklamada: "Geminin durumu kötü, gemi çok ağır hasta, dizlerinin üzerine çökmüş durumda. Eğer hava koşulları kötüleşirse gemide daha fazla yakıt sızıntısı olacak" dedi.

Ulaştırma Bakanı Steven Joyce bugün geminin kiralayıcısı MSC şirketiyle kurtarma yardım çalışmalarına destek olunması için biraraya gelecek.

Geminin süvarisi ve 3. kaptanı Çarşamba günü gemiyi emniyetli seyir yaptırmadıkları suçlamasıyla yeniden hakim karşısına çıkacaklar.

Öte yandan gemiden yayılan ve 60 km. lik sahil şeridini etkileyen ağır Fuel oil yakıtının bir animasyonu yayınlandı. Animasyonu aşağıda izleyebilirsiniz.

Gelişmeleri DenizHaber.Com'dan takip etmeye devam edin.

 

Editör: TE Bilişim