Yeni Zelanda'nın Kuzey ucunda yer alan Tauranga Limanı yakınlarındaki Astrolabe mercan resifinde 5 Ekim sabahı 02:20 sularında tam yol karaya oturan Liberya Bayraklı 236 metre uzunluğundaki konteyner gemisi RENA hakkında güncelleme...

Dün sabah 3 kişilik bir kurtarma teftiş timi helikopterle gemiye indirildi. Ekibin görevi gemideki hasarı kontrol etmek ve geminin ggüç sistemlerinin kullanılabilir durumda olup olmadığına bakmaktı. Ekip, geminin üzerinde çalışma yapılabilecek şekilde emniyetli olduğunu değerlendirdi. Gemiden gemiye yakıt transferi yapılmasını sağlayan hortumların hasar görmemiş ve kullanılabilir durumda oldukları belirlendi. Pompaların kullanılabilir durumda oldukları belirlendi. Ancak geminin yardımcı jeneratörlerinin kullanılamaz durumda olduğu görüldü.

Konteyner gemisi halen 22 derece sancak tarafa yatık durumda. Geminin baş tarafı mercan resifine saplanöış durumda, kıç tarafı ise su içerisinde serbestçe hareket ediyor. Geminin sancak ve iskele bordasında geniş çatlaklar oluşmuş durumda. Helikopterler, römorkörler ve deniz kuvvetlerine ait gemiler hepsi geminin kurtarılmasına yardımcı olabilmek için hazır beklemekteler.

3300 TEU'luk konteyner gemisi RENA'dan denize yaklaşık 350 ton ağır yakıt sızdığı tahmin ediliyor. Denize toplam 88 konteyner düştü, bunlardan 20 tanesi kıyıya vurdu. Denize düşen konteynerler arasında tehlikeli yük bulunan bir konteyner de var. Bu konteynerde suya karışabilen Alkylsuphonic sıvısı (UN2586) var. Bu ciddi bir sağlık riski olarak görülmüyor. Deniz tabanında sınırlı bir etki oluşturabilir deniliyor. Daha önce içinde ferrosilikon bulunan konteynerin denize düştüğü haberi çıkmıştı ama bu doğrulanmadı. Eğer bu konteyner suya düşerse kısa sürede suyla temas ettiğinde büyük bir gaz çıkışı olacak.

Gemiyle ilgili son fotoğraflar aşağıdaki foto galeridedir. Deniz koşullarının  nisbeten iyileşmesi geminin kırılmasını da geciktirmiş görünmektedir.

 

 

Editör: TE Bilişim