20 Ekim 2011 tarihinde Ankara Feribotu ile çarpışarak batan ve 10 kişilik mürettebatından sadece 2'si kurtulan, 8 i halen kayıp olan Reina-1 gemisiyle ilgili kurtarma işini üstlenen Solar Gemi Kurtarma firması bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı aynen yayınlıyoruz:

"Arnavutluk’un Durres limanının 20 mil açığında 20 Ekim 2011 tarihinde batmış olan REINA 1 isimli gemi enkazında yapılan operasyonlar ile ilgili olarak bazı çelişkili bilgilerin varlığı gözlemlenmiştir. Herhangi bir yanlış anlamayı önlemek amacıyla bugüne kadar yapılan işler ve gelişmeler aşağıdaki şekilde özetlenmiştir.

Solar Gemi Kurtarma Hizmetleri A.Ş., REINA 1 ilgilileri tarafından enkazın yerini tespit etmek ve kesin olarak bilinmemekle beraber gemi içinde sıkışmış olduğu düşünülen vefat eden denizcilerimizin bedenlerinin çıkartılmasının mümkün olup olmadığının tespiti için görevlendirilmiştir.

Gerekli hazırlıkların tamamlanmasını müteakip 27 Ekim 2011 tarihinde İstanbul’dan hareket eden ekibimiz aynı tarihte Durres’e varmışlardır. Resmi makamlarla yapılan görüşmeler neticesinde gerekli izinler alınarak, ekibimiz 28 Ekim 2011 tarihinde arama faaliyetlerine başlamıştır. Maalesef enkazın deniz dibindeki kesin mevkii bilinmemekte ve batma noktası konusunda çelişkili bilgiler olması nedeniyle değişik bölgeler aranmış ve enkaz 2 gün süren arama faaliyetleri neticesinde tespit edilebilmiştir.

Enkazın yerinin tespit edilmesi sonrasında planlanmış olan operasyon yaşam mahallinin pozisyonunu tespit etmek ve enkazdan görüntü almak olmasına rağmen 30 Ekim tarihinde bölgedeki kötü hava koşulları nedeniyle sualtı robot kamera (ROV – Remotely Operated Vehicle) surveyi gerçekleştirilememiştir. Saatte 25 deniz miline ulaşan rüzgar hızı ve yaklaşık 1,5 / 2 metre boyundaki dalga yükseklikleri nedeniyle 2 Kasım 2011 tarihinde operasyon durmuş ve ancak 10 Kasım 2011 tarinden tekrar başlayabilmiştir.

17 / 18 / 19 Kasım tarihlerinde olumsuz hava koşulları ve çok güçlü dip akıntıları nedeniyle sekteye uğramış olan su altı çekimlerinde şu ana kadar geminin baş tarafı ve ambarlarının görüntüsüne ulaşılmıştır.

Halen hava koşulları nedeniyle aksamalarla devam eden operasyonun 21 / 22 Kasım 2011 tarihleri arasında geminin yaşam mahallinin görüntülerinin de alınması ile tamamlanacağı tahmin edilmektedir.

Bu operasyon ile ilgili olarak tek doğru bilgi kaynağının Solar Gemi Kurtarma Hizmetleri A.Ş. olduğu ve tarafımızca doğrulanmayan hiçbir bilgiye itibar edilmemesi gerektiği kamuoyuna saygı ile bildirilir."

Editör: TE Bilişim