Dünyanın en kritik rehine krizinde Ankara devrede
 
Nükleer kriz nedeniyle İran'la gerilim yaşan İngiltere ve ABD bu kez de rehine krizi ile karşı karşıya geldi. İran, ABD'nin, 5 diplomatını iki ayı aşkın süredir elinde tutmasına misille olarak 15 İngiliz askerini rehin aldı. Casuslukla suçladığı askerleri bırakmaya yanaşmayan İran'a ABD ve İngiltere tehditler savururken Ankara devreye girdi.

Dünyanın en kritik rehine pazarlığında Türkiye devrede. ABD 6 İranlı diplomatı, İran da misilleme olarak 15 İngiliz askerini rehin tutuyor. Kuzey Irak'taki Erbil kentinde İran hükümetine bağlı bir ofiste çalışırken tutuklanan 5 İranlı diplomat 11 Ocak'tan beri ABD'nin elinde.

İngiliz askerleri ise geçen cumadan beri İran'ın elinde ve bırakılmaları için tüm diplomatik kanallar denenmeye başlandı. İngiltere'nin ilk kadın Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, Türkiye'ye gelmeden önce Türk meslektaşı Abdullah Gül, İranlı Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile telefon görüşmesi yaptı ve İngilizleri sordu.

Gül, "Konunun İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett ile yapacağı görüşmede de değerlendirileceğini" belirterek, "Sorunun barışçıl şekilde çözülmesi için yardımcı olunması gerektiğini, Türkiye'nin de bu yönde elinden geleni yapmaya hazır olduğunu" ifade etti.
Konu bugün Gül-Beckett görüşmesinde de ele alınırken, Beckett'in, "Türkiye'nin bölge ülkesi olduğunu, bu çerçevede sorunun çözümü için oynayabileceği bir rol varsa bundan memnuniyet duyacaklarını" ilettiği öğrenildi. Gül, İran'da bulunan İngiliz esirlerin sağlıklarının iyi olduğunu Beckett'a aktardı.

Görüşmenin ardından basının karşısına çıkan İngiliz ve Türk Dışişleri Bakanları, esirlerin durumuna da değindi. İngiliz Bakan Beckett, İran tarafından gözaltına alınan İngiliz askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğunu ve meselenin sorunsuz ve barışçı şekilde hallolmasını istediklerini kaydetti.

Körfez'de birkaç gün önce rehin alınan İngiliz askerlerin durumuyla ilgili olarak, İran hükümetinin daha önce kendilerine özel olarak söylediklerini kamuoyuna da aktardığını belirten Beckett, "Gözaltına alınanların hepsinin sağlık durumları iyi ve şu anda iyi durumdalar" dedi.

Bu haberi almanın kendilerini çok memnun ettiğini kaydeden İngiliz bakan, bununla birlikte askerlerin en kısa zamanda İngiltere'ye iade edilmesini de istediklerini kaydetti.

Beckett, askerlerin İngiltere'nin İran'daki temsilcileriyle görüştürülmesini talep ettiklerini de ifade ederek, "Bulundukları şartlar uygunsa, onlarla temas kurabilmeyi, hükümetlerinin ve ailelerinin onların yanında olduğunu gösterebilmeyi istiyoruz" diye konuştu.

"CASUSLUKLA SUÇLANAMAZLAR"

"Bu meselenin sorunsuz ve barışçı şekilde hallolduğunu görmek istiyoruz, umarım olur" diyen Beckett'e, "İngiliz askerlerinin neyle suçlanacağını bilip bilmediği" de soruldu. Şu ana kadar İran hükümeti tarafından askerlerin nerede tutulduğuna ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini ifade eden Beckett, "askerlerin orada bulunmalarının nedeninin, Irak'ta kaçakçılık konusunda oranın hükümetine destek vermek olduğunu" belirterek, "O yüzden casusluk iddiasının mümkün olmayacağını düşünüyorum" dedi.

Beckett'e, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, bu konuyla ilgili olarak "diplomatik çabaların sonuç vermemesi durumunda İngiltere'nin başka yollara başvuracağı" yönündeki açıklaması da hatırlatıldı.

Bu konuda İran ile ilişkileri son derece hassas tutmaya çalıştıklarını kaydeden Beckett, "Ancak maalesef bu yaptıklarımız, gözaltına alınan askerlerin aleyhine işledi. Her zamanki gibi yapıcı bir sonuç peşindeyiz. İran ile herkesin çıkarına olacak yapıcı ve barışçı bir çözüm aranması taraftarıyız" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Gül, aynı konuya ilişkin bir soru üzerine, "Körfez'de maalesef cereyan eden bu olayın kısa süre içerisinde barışçı şekilde bitmesi için Türkiye olarak biz de büyük gayret içerisindeyiz" dedi.
Konuyla ilgili olarak İran ile temas halinde olduklarını ifade eden Gül, "Ümit ediyorum ki kısa süre içerisinde tatlı bir şekilde bu iş sonuçlanır" diye konuştu.
 
Kaynak: AA
Alıntı: Hürriyet

Editör: TE Bilişim