KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 88 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın, tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesinde vefatı, oğlu Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük'ün de katıldığı basın toplantısında hastane başhekimi Dr. Sevim Erkmen tarafından açıklandı.

Denktaş'ın 24 Mayıs'dan itibaren yaşadığı sağlık sürecinden söz eden  Erkmen, “Yoğun ve başarılı bir tedavi süreci, kurucu cumhurbaşkanımızı, önceden varolan kalp-akciğer sorunu ve ileri yaşın da etkisiyle ancak 8 ay yaşatabilmiş, maalesef bu akşam saat 22.00 itibariyla Hak'kın rahmetine kavuşmuştur. YDÜ ailesi olarak kendilerine Allah'dan rahmet, yaslı ailesine sabırlar diliyoruz. Tüm ulusumuzun ve Türk dünyasının başı sağolsun” dedi.

KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BABA DENKTAŞ’I ONUN YAPTIKLARINI UNUTMAYACAĞIZ”

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise yaptığı açıklamada, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın ölümüyle bir tarihin göçtüğünü, Kıbrıs Türkünün "Baba Denktaş"ı ve onun yaptıklarını unutmayacağını söyledi.

SERDAR DEKTAŞ: “BİR DEVLET KURDU CEMAATTAN HALK KURDU”

Oğlu Serdar Dektaş ise yaptığı açıklamada, “Hepimizin başı sağ olsun. Bir devlet kurdu, cemaatten halk yarattı. Dilediği yolda yürümeye devam edeceğiz. Aile olarak herkese teşekkür ederiz” dedi.

DENKTAŞ SALI GÜNÜ TOPRAĞA VERİLECEK

KKTC Bakanlar Kurulu, 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın vefatının ardından yapılacakları görüşmek üzere yarın toplanacak.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rauf Denktaş'ın oğlu, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş'ın da katılacağı toplantı saat 11.00'de başlayacak.

Kurucu cumhurbaşkanı Denktaş 17 Ocak Salı günü devlet töreni ile defnedilecek. KKTC Bakanlar Kurulu yarın toplanarak ulusal yas kararı alacak.

Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Gül ile Türkiye'den diğer yetkililerinin de katılması bekleniyor.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun yarın, Kıbrıs müzakereleri konusunda Halk Konseyi ile gerçekleştireceği bilgilendirme toplantısının yapılmayacağı duyuruldu.

HASTANEYE ZİYARETÇİ AKINI

Rauf Denktaş'ın vefatı, KKTC'de ülkede büyük üzüntü yarattı. Denktaş'ın, tedavi görürken bu akşam saat 22.00'de hayatını kaybettiği Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi, acı haberin duyulmasının ardından adeta ziyaretçi akınına uğruyor.

Denktaş'ın yakınlarına başsağlığı dilemek için hastaneye gelen bazı siyasiler ve eski mesai arkadaşları, canlı yayın yapan birçok televizyon kanalına da duygularını ifade ediyor.

DİYALİZ MAKİNESİNE BAĞLANMIŞTI

Organ yetmezliğinden dolayı uyutulan Denktaş, bu sabah solunum cihazına, öğleden sonra da diyaliz makinesine bağlanmıştı. 88 yaşındaki Denktaş, 24 Mayıs 2011’de pıhtı atması sonucu beyin ana damarında tıkanıklık olunca YDÜ Hastanesi’nde ameliyat edilmiş, ardından Ankara’da GATA’da ve yine YDÜ Hastanesi’nde birer kez daha ameliyata alınmıştı.  Yaklaşık 7 aylık sağlık sorunlarının ardından 15 Aralık 2011’de evinden çıkarak Lefkoşa’da gezinti yapan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, son olarak 9 Ocak’ta  vücudunda meydana gelen su kaybına bağlı yorgunluk belirtileri nedeniyle tekrar Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırılmıştı.

Editör: TE Bilişim