NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, PKKnın son dönemde artan eylemlerini ve Doğu Akdeniz de yaşanan gerginliği yorumladı. Rasmussen, bu gergin süreçte Türkiyenin verdiği kararlara karşın NATOnun nasıl bir tavır aldığını da değerlendirdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, artan PKK saldırıları karşısında ittifakın istihbarat paylaşımı alanında Türkiyeye destek vermesinin gündemde olduğu sinyali verdi.

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUM

PKK bir terör örgütü olduğunu ve yaptığı saldırıları kınadıklarını vurgulayarak NATOnun uluslararası terörizmle mücadele ettiğini söyleyen Rasmussen, Erdoğan ve hükümetin barışçıl çözüm bulmayı çabalamış olmasını takdirle karşıladığını belirtti.  Rasmussen, şu ifadelere yer verdi:PKKnın hâlâ Türk insanlarına karşı korkunç saldırılarına devam etmesi nedeniyle sadece hayal kırıklığı yaşamıyorum, aynı zamanda bunu son derece insafsız buluyorum.

NATONUN PKK MÜCADELESİNDEKİ ROLÜ

Türkiyenin Irak topraklarına gireceği yönündeki bir karara karışmayacaklarını ifade eden Rasmussen, olası bir operasyon durumunda NATOnun ne tür bir tavır sergileyeceğini işte böyle açıkladı: NATO ulusal hükümetlerin temsil edildiği bir ittifak olduğu için NATO, Türkiyeye yönelik bu güvenlik tehdidine karşı topraklarınıza askeri unsurlarını konuşlandırmayacaktır. Ama daha önce birkaç kez vurguladığım gibi Türk hükümetine dayanışma içinde olduğumuzu bildirdik. NATO üyesi bütün ülkelerin PKK ile mücadelesinde Türkiye ile omuz omuza duracağından kuşkum yok.

FÜZE SAVUNMA SİSTEMİNE KATILMA KARARI

Türkiyenin NATOnun füze savunma sistemine katılma kararını yorumlayan Rasmussen,Bu karar Türkiyenin kendi çıkarları için de çok önemli çünkü Türk insanı için koruma ve güvenlik sağlayacak. Özellikle bir ülkenin ismini vermenin bir anlamı yok. Halihazırda dünyada otuzdan fazla ülkenin ya füze teknolojisi var ya da edinmeyi hedefliyor. Bu bahsettiğimiz ülkelerden bazıları NATO topraklarını vurabilir. ifadelerine yer verdi. Rasmussen ayrıca ittifak üyelerinin ortak kullanımında olan istihbaratın İsrail ile paylaşılma ihtimaline yönelik iddiaları da reddetti.

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR OYUNCU

NATO müttefiklerinin Türkiyenin yönelimleriyle ilgili bir kaygısının olmadığının altını çizen Rasmussen,Türkiyenin Afganistan, Libya ve başka birçok yerdeki katkılarını takdirle karşılıyoruz. Türkiye bulunduğu coğrafyadaki ülkelerle tarihi ve kültürel bağını da kullanarak çok önemli bir rol oynamakta. Bunlar sayesinde Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya arasında bir köprü ve çok önemli bir oyuncu. Arap Baharı ile birlikte yeni trendler ortaya çıktı. Bölgede Türkiye özgürlükler ve demokrasinin bir ülkedeki gelişime ne kadar katkı sağlayabileceğinin mükemmel bir örneği. Türkiye şu anda bir dönüşümden geçen toplumlar için bir model işlevi görebilir. ifadelerini kullandı.

NATO KARIŞMAYACAK

Rasmussen, Hürriyetin haberine göre, Doğu Akdenizde Türkiyenin araştırma gemisini savaş gemileri eşliğinde bölgeye göndermesiyle ilgili olarak NATO bu duruma müdahil olmayacak. Biz bu konuyu Türkiye ile İsrail arasında ikili bir sorun olarak görüyoruz. Bütün taraflar gerginliğin barışçıl yollardan giderilmesi için çalışmalı. İsrail ortağımız Türkiye de kilit bir müttefikimiz. şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim