Türkiye Fırıncılar Federasyonu yaklaşan Ramazan ayı öncesi pide ekmeğinin kilogram fiyatını açıkladı.

Buna göre, Türkiye genelinde uygulanacak pide ekmeğinin kilogram tavan fiyatı 6 TL olarak belirlendi. Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Geçen yılla bu yılki pide fiyatında bir değişiklik söz konusu değil. 2016 yılında Ramazan ayında uygulanacak olan pide fiyatını kilogramının 6 liradan fazla olmaması konusunda genelge yayınladık." dedi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Yönetim Denetim ve İstişare Kurulu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölge toplantısını Kahramanmaraş'ta yaptı.

Toplantıda konuşan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 2016 yılında uygulanacak pide ekmeğinin kilogram fiyatını açıkladı. Federasyon olarak yönetim kurulunda fiyat değerlendirmesi yaptıklarını söyleyen Balcı, şöyle konuştu: "Ülkede uygulanacak ekmek fiyatını Fırıncılar Federasyonunu Yönetim Kurulu olarak değerlendirdik. Oda başkanlarımızla yapmış olduğumuz istişare sonucunda 2016 yılında Ramazan ayında uygulanacak olan pide fiyatını kilogramının 6 liradan fazla olmaması konusunda odalarımızla Mayıs ayında genelge yaptık. Bundan önce de olduğu gibi bu yılda odalarımız bu genelge doğrultusunda hareket edeceğine kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim bu açıklamış olduğumuz azami kilogramı 6 lira olan fiyat, geçen yıl açıkladığımız fiyatla aynıdır. Geçen yıl Haziran ayının 12'sinde federasyon olarak yaptığımız basın toplantısında açıkladığımız 'kilogramı 6 liradan fazla olmayacak' ifadesinin aynısını kullanıyoruz.

Girdilerimizde bir artış olmasına rağmen fırıncı esnafımız halkımızın temel gıdası olan, Ramazan ayına mahsus olan pideyi alırken bir zorluk yaşaması açısından bir değişikliğe gidilmedi. Geçen seneyle aynı olan fiyat tüm ülkede uygulanacaktır. Oda başkanlarımız maliyet hesabını yaparken bunu dikkate alarak maliyet hesaplarını yaptılar, ilgili olan esnaf odaları birliğinden tarifesini alırken bu bazda fiyatlarını alacaklar. Yani fırıncılar federasyonu fiyat açıklamış değil. Biz odalarımıza azami 6 liranın üzerinde olmaması konusunda genelgemizi yaptık ve odalarımızda bu genelgeye dün olduğu gibi bundan sonrada riayet edeceğine kimsenin kuşkusu olmasın. Özetle söylemek gerekirse geçen yılla bu yılki pide fiyatında bir değişiklik söz konusu değil."

'EKMEĞİN ZARARLI OLDUĞUNU SÖYLEMEK SON DERECE YANLIŞ'

Kamuoyunda ekmeğin zararlı olduğu yönünde yapılan açıklamalara da tepki gösteren Balcı, şu ifadeleri kullandı: "Zaman zaman ülkemizde genelde bir kişinin 20 günde bir defa, ayda bir defa çıkarak ekmek tüketmenin zararlı olduğun ifade ediyor. Bununla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız gerek dava açma konusunda gerek açıklama yaparak bunun yanlış olduğunu ifade etti. Bu bir kişinin sürekli bunu dile getirmesinin doğru kabul etmemiz mümkün değil. Ekmekte B-3, B-6 vitaminleri içermekte ve insanımız normal olarak erkekler günde 200-250 gram, ekmek tüketme zorunluluğu var. Bayanlarımızın da 150-200 gram ekmek tüketme zorunluluğu var. Halkımızın temel gıda maddesi olan ekmekten alması gereken vitaminleri yok sayarak ekmeğin zararlı olduğunu söylemek son derece yanlış."Cihan
Kaynak: cha