Büyükşehir ve DLH işbirliğiyle sürdürülen derinleştirme çalışmaları da tamamlandığında, dalyan artık “Temiz Körfez” hedefi önünde engel olmaktan çıkacak.

Su sirkülasyonunu sağlayarak Körfez’in hızlı bir şekilde kendisini yenilemesine yönelik projeler yürüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ragıp Paşa Dalyanı’ndaki çalışmalarını sürdürüyor.  DLH (Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) ile yapılan protokol kapsamında 2010 yılından bu yana Mavişehir ve Bostanlı derelerinde tarama çalışması yapılırken,  Ragıp Paşa Dalyanı'nda bulunan dipteki duvarın yıkımına ise geçtiğimiz yıl başlanmıştı. Yoğun çalışmalar sonunda, körfezdeki su sirkülasyonunu önleyen duvar yıkılırken, dalyanın her iki tarafında kalan dip kalıntıları da Kazar gemisi ile temizlenmeye başlandı.
Körfez’in kuzey aksında su sirkülasyonunu önleyen, dere ağızlarında rüsubat birikimini artıran Ragıp Paşa Dalyanı ile Bostanlı ve Mavişehir derelerinden bugüne kadar 800 bin metreküp çamur çıkarıldı. Ragıp Paşa Dalyanı ve AOSB’den körfeze açılan dere ağızlarında 400 bin metreküp çamurun daha çıkarılacağı bildirilirken, hedef, suda 4 metre derinliğe ulaşarak sığlaşmanın önüne geçmek ve Körfez’de doğal akıntıyı sağlamak olarak belirlendi.

ÇED için ihaleye çıkıldı

Çalışmalar hakkında bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, sığlaşmadan dolayı balık üretme özelliğini yitiren Ragıp Paşa Dalyanı’nda dip kalıntıları temizlemeye devam ettiklerini belirtti. DLH gemisi ile Körfez’in kuzeyine akan derelerde temizlik yaptıklarını ve iki yıldır da Ragıp Paşa Dalyanı’nda çalıştıklarını kaydeden yetkililer, “Körfez’de su sirkülasyon kanalının açılması, dere ağızlarının temizlenmesi, limanın yaklaşma kanalının taranması ve ikinci kısım konteyner limanının yapılması için TCDD ile protokol yaptık. TCDD, ÇED raporu almak için ihaleye çıktı. ÇED kararının alınmasının ardından sirkülasyon kanalının taranmasına yönelik çalışmalara başlanacak. TCDD bir yandan limanı büyütüp derinleştirirken, biz de diğer yandan Körfez’in sağlığına kavuşması için sirkülasyon kanalı açıp dere ağızlarını temizleyeceğiz. Bu amaçla bir adet tarama gemisi ve römorkör alıyoruz. Yapımı süren gemi ve römorkörü Temmuz ayında teslim edilecek. Çamurları bertaraf edecek bu son sistem makineler işimizi çok kolaylaştıracak. Böylelikle daha seri çalışıp Körfez’de yüzebilme hedefine ulaşacağız” dedi.

Körfez’e balık girişini engelliyordu

10 kilometrelik bir set oluşturarak iç ve dış körfez arasındaki doğal akıntıyı önleyen Ragıp Paşa Dalyanı, zamanla büyüyerek en dar yerinde Körfez’in genişliğinin yaklaşık üçte birini kaplayarak çökelti yığılmalarına yol açıyor, taş ve beton duvarlarıyla Körfez’e balık girişini ciddi biçimde engelliyordu. Dalyan’ın eski Gediz Nehri ağzındaki üst duvarları 2000 yılı içerisinde yıkılmasına rağmen, zamanla sirkülasyon sıkıntısı yeniden arttı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi, giderek sığlaşan ve Körfez’de su sirkülasyonunu engelleyen dalyanda Ocak 2011'de dipteki mevcut duvarın yıkımına başladı. Dip duvar yıkılırken su sirkülasyonunu sağlanması için dip kalıntıları da alınmaya başlandı.   DLH gemisinin dalyanın her iki tarafında birden çalıştırılmasıyla, Körfez’deki doğal akıntının sağlanması hedefleniyor.

 

Editör: TE Bilişim