Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın hayata geçmesinden sonra Türkiye’de rafineri kurmak isteyenler arasına Kazakistan Petrol ve Gaz Şirketi de (KazMunaiGaz) katıldı. KazMunaiGaz’ın Karadeniz’de rafineri kurmak için fizibilite çalışmaları yaptığı bildirildi. KazMunaiGaz, Kazak petrolünün Akdeniz’e taşınması hedefi çerçevesinde Türkiye’de bir rafineri kurma fikrini benimsiyor.

Şirketin Karadeniz’de rafineri kurulmasa bile Zonguldak’ta rafineri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) resmi başvurusunu yapan Rus Lukoil’le yapılacak bir konsorsiyuma da sıcak baktığı belirtiliyor.

Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası Kazakistan petrol üretimini iki katına yükseltip günde bir milyon varilin üstüne çıkarmıştı. Böylece Kazakistan, dünyanın en çok petrol ihraç eden 20 ülkesinden biri olmuştu.

Kazak yönetimi önümüzdeki 10-20 yıl içinde petrol üretimini üç katına çıkarıp, dünyanın önde gelen petrol ihracatçısı ülkelerinden biri haline gelmeyi hedefliyor. Kazakistan’da halen petrol üretiminin yaklaşık 85’i yabancı firmalar, yüzde 15’ini de KazMunaiGaz tarafından yapılıyor. Bu arada petrolünü Kafkaslar ve Akdeniz’e taşımak isteyen Kazakistan, 16 Haziran’da BTC’ye katılma anlayması imzalamıştı. Önceki ay Petrol Ofisi ve geçen hafta Çalık Enerji, Indian Oil Corporation ile birlikte Ceyhan’a, bu hafta da Rus şirketi Lukoil Zonguldak’a rafineri kurmak için EPDK’ya başvurmuştu.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim