Türkiye petrol piyasası son dönemin en hareketli günlerini yaşıyor. Lukoil rafineri kurmak üzere resmi başvurusunu yaparken bugüne kadar rafineri için harekete geçen üç şirketin bu amaçla ayırdıkları para da 10 milyar doları buldu.

5 yıl içinde devreye girmesi beklenen üç rafineri hayata geçtiğinde Türkiye 35 milyon tonluk yeni bir kapasiteye ulaşmış olacak. Halen 27.5 milyon tonluk işleme kapasitesi bulunan Tüpraş'ın da kapasite artırma yönünde çalışmaları bulunduğu biliniyor. Yani 5 yıl sonrası için Türkiye'de en az 60 milyon tonluk bir rafineriden söz edilecek.

Şu anda Türkiye'de bir rafineri ihtiyacı bulunduğuna işaret eden uzmanlar, "Bu yıl 6 milyon ton civarında petrol ürünü ithal edildi. Yüzde 20 kadar bir rafineri ihtiyacından söz edilebilir. 2015-2020 yılına gelindiğinde bu 15-16 milyon tonluk rafineri ihtiyacı olacağı tahmin ediliyor" diyorlar.

Uzmanlara göre yatırımcıların Türkiye'deki rafineri merakının arkasındaki tek neden ise hiç pazar değil. Bilindiği gibi Petrol Ofisi ile Çalık Grubu, Ceyhan'da rafineri kurmak istediklerini EPDK'ya bildirmişler ve iş planlarını da sunmuşlardı. Çalık Grubu'nun Indian Oil ile Ceyhan'da rafinerinin yanı sıra bir de petrokimya tesisi kurmak istiyorlar.

Çalık'ın bu girişimi ile birlikte Petkim'in özelleştirme sürecinden uzaklaştığını dile getiren uzmanlar, büyük olasılıkta ihale sürecinde grubun yer almayacağını belirtiyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim