Putin, Enerji Güvenliğine Dikkati Çekti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, enerji güvenliği ve enerji kaynaklarının istikrarlı temininin, ilerlemenin en önemli faktörlerinden biri olduğunu bildirdi.

Putin, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü 15. yıl zirvesinde yaptığı konuşmada, Rusya Federasyonu olarak Karadeniz'le ilgili tüm ülkelerin işbirliğinin gelişmesinden yana olduklarını dile getirerek, KEİ'nin gösterdiği başarılara rağmen gelişme potansiyelini henüz tam olarak gösteremediğini, dolayısıyla yeni bir takım hizmetlerin kurulmasının daha etkin olacağını, bölge içi entegrasyonun güçlenmesi gerektiğini ve mümkün olduğu kadar bulunduğu coğrafyadan daha elverişli bir şekilde istifade edilmesini istediklerini dile getirdi.  


Putin, bölgenin istikrarı ve refahından herkesin sorumlu olduğunu vurguladı.

En önemli hedeflerinin KEİ'nin ekonomik gücünün sonuçlarının artırılması olduğunu belirten Vladimir Putin, bu konuda iş ilişkilerinin artırılması, Karadeniz bölgesinde karşılıklı güven ve iyi komşuluk ilişkilerinin artırılmasının en önemli unsur olduğunu bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, bölgenin ulaştırma altyapısının geliştirilmesi, Avrupa ve Asya ulaştırma sistemleriyle bağlanması konusunda ciddi adımlar atıldığını anlatarak, ''Özellikle Karadeniz limanları arasında yolcu ve yük taşıma konusunda ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bunun dışında enerji konusunda ve doğal afetlerin giderilmesi, organize suçla mücadele, haberleşme, turizm, çevre, eğitim, gümrük, sağlık ve kültür alanlarında da ciddi gelişmeler olmuştur'' dedi.

''Enerji güvenliği ve enerji kaynaklarının istikrarlı temini, ilerlemenin en önemli faktörlerinden bir tanesidir'' diyen Putin, Karadeniz bölgesinin enerji piyasasının güçlendirilmesi, enerji güvenliğinin sağlanması, enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, işbirliği ve sigortacılık konusunda ciddi faaliyetlerin yapılması gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

Vladimir Putin, Rusya'nın diğer üye ülkelerle, bu bölgede yaşayan herkesin hayatını olumlu bir şekilde etkileyecek projeleri devam ettirmek niyetinde olduğunu ifade ederek, ''Küçük olsun, büyük olsun bütün projelerimiz ekonomi açısından iyi hesaplanmalı ve yeterli finansman sağlanmalıdır. Yoksa boş laflardan başka bir şey olmayacaktır'' diye konuştu.

Diğer üye ülkelerle Rusya Karadeniz Enerji Halkası gibi projeler üzerinde çalışmaya devam edeceğini anlatan Putin, ''Bölgede açık bir enerji piyasası oluşturmaya yönelik çalışmalarımız devam edecektir''

Haber: Anadolu Ajansı
Alıntı: Haberler.Com

Editör: TE Bilişim