PRUVA PROGRAMI DENİZCİLİĞİMİZİN HİZMETİNDE

10 Temmuz 2013 tarihinden bu yana KRT Karadeniz televizyonunda ülkemiz insanına denizi ve denizcileri anlatan Pruva Programı, Tüm Denizciler Derneği (TÜMDER) tarafından hazırlanıp sunulmaktadır.

Başlangıç bildirisini Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “…Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız…” yönergesine uygun olarak oluşturan dernek, Pruva Programı aracılığı ile denizcilerimiz ve ülke denizciliğinin sorunlarını dile getirirken, çözüm önerileri de sunmaktadır.

Pruva Programı’nın Bildirisi
Denizci bir millet olmanın, denizin öneminin kamuoyuna anlatılması bizim için mukaddes bir dava olarak kabul edilmiştir. Dava, denizciliği bir bütün olarak ele alıp:

(a)     ülkeyi peşinden sürükleyecek ekonomik güç yapana kadar;

(b)     ülkeyi dünya denizciliğinde önder ülke yapana kadar;

(c)      seyreden tüm gemileri bizim denizcilerimiz ile donatana kadar sürdürülecektir.

Deniz ve denizcilik kamuoyuna sunulurken daima evrensel hukuk kural ve koşulları önde tutulacaktır. Her sorun önce insan ve özel olarak denizci, gemiinsanı bakış açısı ile değerlendirilecek, önerilen çözümler daima bu çerçeve içinde kalacak, bilimin ve evrensel insan hakları beyannamesinin ışığı değmeyen hiçbir görüş denizcilerin görüşü içinde yer almayacaktır.

Editör: TE Bilişim