İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın, “Sivil Toplum Diyalogu-AB-Türk Odaları Forumu-II: AB-Türkiye Odaları Ortaklık Hibe Programı” kapsamında AB’den hibeye hak kazanan “Project BRIDGE” tanıtım toplantısı yapıldı.

IMEAK Deniz Ticaret Odası tarafından yürütülmekte olan AB projesi “Project BRIDGE” kapsamında, 8 Ocak 2013 Salı günü proje ortakları ve iştirakçilerinin katılımıyla ilk çalışma toplantısı gerçekleşmiştir. Odamızda yapılan toplantıda Deniz Ticaret Odasını temsilen, projede Proje Yöneticisi olarak görev yapan Hande Güneykaya Akpınar ile Proje Koordinatörü Utku Birkan  hazır bulundu.

DTO’nun Meclis Toplantı Salonu’nda 9 Ocak 2013’te  gerçekleşen Bilgilendirme Toplantısına ise;  DTO Yönetim Kurulu Üyesi Şadan Kaptanoğlu, projenin DTO sorumlusu Dr. Başak Akdemir, Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Reza Ziarati, TOBB Bölgesel Proje Yöneticisi Werner Gruber, AB Delegasyonu Bölüm Başkanı Javier Menendez Bonilla, Proje Yöneticisi Hande Güneykaya Akpınar, proje ortaklarından Belçika, İtalya ve Hırvatistan’dan katılan Oda temsilcileri ile DTO üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Başak AKDEMİR; Projenin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımı, Türkiye ve AB odaları arasında işbirliğin geliştirilmesi ve kurumsal işbirliğinin artırılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

 Project BRIDGE nedir?

4 Aralık 2012 tarihinde faaliyetlerine başlayan Project BRIDGE, 12 ay süreyle AB ve Türkiye’deki Odalar arasında sürdürülecek çalışmalar ile bilgi ve işbirliği köprüleri kurulacak.

İMEAK DTO ile proje ortağı olan AB üyesi ülkelerdeki Odaların işbirliğini geliştirme, bilgi paylaşımını arttırma ve ortak çalışmaları desteklemeyi hedefleyen Project BRIDGE, Türkiye’nin yanı sıra Belçika, İtalya, Hırvatistan ve Finlandiya’da faaliyet gösterecek. Proje ile AB üyeliği yolunda ilerleyen Türkiye’deki Odaların AB’deki muadillerinden bilgi birikimi, tecrübe ve strateji gibi alanlarda kazanımlar edinerek, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olunması amaçlanıyor.

Proje ortaklarının da projeye neden katıldıkları ile ilgili açıklamaları ve kurumlarını tanıttıkları sunumları takiben, Proje Yöneticisi Hande Güneykaya Akpınar bahsekonu AB projesinin hedefleri, stratejileri ve faaliyetleri ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

TOBB Bölgesel Proje Yöneticisi Werner Gruber konuşmasında,  “oda partnerlikleri”ne örnek olarak nitelendirdiği Project Bridge’in Türkiye-AB programında AB’nin desteklediği bir proje olduğunu söyledi. “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile biz bunu 10 yıldır yapıyoruz” diyen Gruber, böylece Türkiye ve AB arasında sivil toplum oluşumunu hayata geçirdiklerini ifade etti.

Konuşmasında TOBB ve Euro Chambres’ın ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında bilgi veren Gruber, Euro Chambres’in Başkan Yardımcılığını TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığını hatırlatarak, “Türkiye, Odalar kapsamında Avrupa Birliği’ne katılım sağlamıştır” dedi. Projenin başarılı olması halinde Chambres Forum’a üye 365 odaya bu projeyi yayacaklarını anlatan Gruber, AB’deki iş camiasının Türkiye’nin AB’ye üyeliğine nasıl baktığına ilişkin üç bin şirketin katıldığı bir anket yaptıklarını ve anket sonucunda yüzde 75 evet cevabı aldıklarını belirtti. Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin desteklendiğini ancak ne zaman olacağı konusunda belirsizlik bulunduğunu dile getiren Gruber, anket çalışmasının AB’deki özel sektör bazında bugüne kadar yapılan en büyük araştırma olduğunu kaydetti.

AB Delegasyonu Bölüm Başkanı Javier Menendes Bonilla da yaptığı konuşmada, buradaki amacın AB-Türkiye Sivil Toplum Diyalogu’nun yoğunlaştırılması olduğunu söyledi. Odaların sivil toplum diyalogunda anahtar rol oynadıklarını belirten Bonilla, “AB-Türkiye ilişkileri bir balayı döneminde değil. Siyasi retorik oldukça karamsar ve insanı rahatsız edecek şekilde. Özellikle son 2.5 yılda 5 başkanlık döneminde AB’ye katılım ilgili yeni başlıklar açılmadı. Net bir hedef de yok. Bu yıl için yeni ümitler besliyoruz. Belki hız kazandırılabilir. Buna rağmen Türkiye-AB arasında kesin bir iletişim var. Türkiye ticaretinin yüzde 80’ini AB ülkeleri ile yapıyor” dedi.

Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Reza Ziarati de konuşmasına Türkiye’nin ticaretinin yüzde 85’inin Deniz Ticaret Odası’ndan geçtiğini vurgulayarak başladı. Piri Reis Üniversitesi’nde yürütülen AB projeleri hakkında bilgi veren Prof. Ziarati, üniversite olarak AB fonlarından yararlanmak istediklerini, bununla birlikte Asya’daki odalarla da işbirliğine başladıklarını dile getirdi. AB ve Türk denizcilik toplumunun eğitimle bir araya gelebileceğini ifade eden Ziarati, “Genç Türklerin de Avrupalılar gibi çok daha güzel gelecekleri hak ettiklerini düşünüyorum. Asıl gelecek gençlerindir. Bu ileriye dönük bir plan ve bu ilişkiler çok önemli. Biz de bu çalışmaları başarıyla sürdürmek istiyoruz” diye konuştu.

Toplantıda daha sonra proje partnerleri olan Belçika, İtalya, Hırvatistan odaları temsilcileri, odaları ile ilgili kısa sunum yaptılar.

Toplantı, Proje Yöneticisi Hande Güneykaya Akpınar tarafından yapılan Project BRIDGE’nin tanıtımı ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim