Prof. Şalcı'nın Mezuniyet Konuşması

"Başbakanlık Denizcilik Müsteşarı ve değerli öğrencim Sn. Y.Müh. Hasan Naiboğlu, Denizcilik Müsteşarlığı'nın Sn. Genel Müdürleri, Fakültelerimizin değerli dekanları, SUNY - Maritime College Dekan Yardımcısı Prof. Gilbert Traub, Denizcilik Ailesinin saygıdeğer yönetici ve temsilcileri, Fakültemizin değerli akademik üyeleri, idari personelimiz ve çalışanlarımız, öğrencilerimizin fedakar aileleri ve bugün mezun olarak diploma almaya hak kazanan sevgili öğrencilerimiz, değerli basın mensupları,

 

İstanbul Teknik Üniversitesi - Denizcilik Fakültesi'nin 2007-2008 Eğitim-Öğretim Yılı Mezuniyet Törenine hoş geldiniz. Sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.

 

Bu yıl 82. yıldönümünü kutladığımız Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda, Fakültemizin 16. kuruluş yıldönümünü de kutlamaktayız.

Ülkemizin ilk ve tek DENIZCILIK FAKüLTESI'nde diploma törenlerini her yılın 1 Temmuz'unda yapmayı bir gelenek haline getirmiş bulunuyoruz.

Bu yıl; Fakültemizden Haziran döneminde :

 

     *  Deniz Ulaştırma ve İşletme Müh. Böl. den   55,

 

     *  Gemi Makineleri İşletme Müh. Böl. den       20,

 

     *  SUNY - DUİM Bölümünden 7,

 

     *  SUNY - GMİM Bölümünden 2  olmak üzere toplam 84 öğrenci mezun olmuştur. Şu anda devam eden yaz okulu programı sonunda bu sayılar daha da artacaktır.

 

Değerli konuklar,

 

Bundan 235 yıl önce 1773 de "Mühendishane-i Berri Hümayun" adıyla kurulmuş bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi'nin en genç fakültelerinden biri olan ve kökleri 124 yıl önce 1884'e uzanan Denizcilik Fakültesi'nin son üç yıllık dönemine ait çalışmalarının bir özetini sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Uluslar arası Denizcilik Üniversiteleri Birliği'nin kurucu üyesi olan fakültemiz halen bu kurumun bir yıl önce yenilenen seçimlerinde, en çok oyu alarak yönetimdeki görevini devam ettirmekte ve başkan yardımcılığını üstlenmektedir.

 

Dünyanın en saygın denizcilik üniversite ve akademileri ile gittikçe artan sayılarda karşılıklı bilimsel işbirliği anlaşmaları yapılmaktadır. Japonya'da Tokyo ve Kobe Üniversiteleri, Çin'de Dalian, Shanghai ve Jimei Denizcilik Üniversiteleri, Kore'de Kore Denizcilik Üniversitesi, Mokpo Ulusal Denizcilik Üniversitesi ve Dong-A Üniversitesi, Ukrayna'da Odessa Ulusal Denizcilik Akademisi, Romanya'da Köstence Denizcilik Üniversitesi, Bulgaristan'da Varna Teknik Üniversitesi ve ABD'de Kaliforniya Denizcilik Akademisi ile anlaşmalar imzalanmıştır.

 

Çok yakında Gürcistan'daki Batum Denizcilik Akademisi ile anlaşma imzalanacaktır.

 

Geçen yıl Odessa'da yapılan IAMU kongresinde, Gdynia - Polonya'da yapılan Navigasyon Kongresi'nde, Varna-Bulgaristan'da yapılan IMAM Kongresinde fakültemiz akademisyenleri sundukları bilimsel tebliğler ile fakültemizi başarı ile temsil etmişlerdir. Bu yıl Ekim ayında yapılacak yeni IAMU kongresinde fakültemizden üç adet tebliğ sunulmak üzere kabul edilmiştir. Nisan ayında İstanbul'da yapılan Intertanko Konferansında Ülkemizden tek sunumu Fakültemiz yapmış, gerek dekanlık ve gerekse öğrencilerimiz tarafından fakültenin tanıtımı ve çalışmaları sunulmuştur.

 

Halen Fakültemiz araştırma görevlilerinden 8 kişi yurt dışında doktora çalışmalarına devam etmektedirler. 3 kişi (2 gv. ve 1 mk.) Kobe'de, 2 kişi (1 gv. ve 1 mk.) Shanghai'da, 1 kişi (gv.) Texas'ta,

1 kişi (mk.) Viyana'da ve 1 kişi (gv.) Liverpool'da

 

bulunmaktadır. Ayrıca Kore'de doktora yapmakta olan 2 kişide, biri çok yakında olmak üzere fakültemiz kadrosuna katılacaklardır. Böylece yakın bir gelecekte Dünyanın hiçbir üniversitesinde bulunmayan büyük bir bilimsel kültür çeşitliliği ve zenginliği fakültemizde yer alacaktır.

 

Önümüzdeki yıllarda fakültemizde Japonca, Çince, Korece, Almanca bilen akademisyenler görev yapacaklardır.

 

  ABD Newyork'taki SUNY Maritime College ile olan ikili ilişkiler ve çift diploma programı bu yıl ilk meyvelerini vermektedir. Bundan sonraki yıllarda SUNY Programı mezunlarının sayısı artarak devam edecektir.

 

Orta Asya Türki Cumhuriyetlerinden Fakültemize ziyaretler gitgide artmaktadır. Kazakistan Cumhuriyeti yakın gelecekte Hazar Denizi kıyılarında bir denizcilik fakültesi kurmamızı istemektedir.

 

Fakültemizdeki denizcilik eğitimi IMO ve ABET kriterlerine uygun olup, Avrupa Birliği EMSA kuruluşu tarafından periyodik olarak denetlenmektedir.

 

İstanbul Teknik Üniversitesi önümüzdeki üç yıl içerisinde büyük bir projeyi gerçekleştirmek için çalışmalara hızla devam etmektedir.

İTÜ-KKTC kampusünün kurulması için gerekli yasal prosedür tamamlanmış ve ilgili yasa meclisden geçmiştir. Bu proje kapsamında, İTÜ'ye KKTC'de üç ayrı bölgede kampus arazisi tahsis edilmiştir. Bunların içinde en büyüğü 3000 dönüm olup Karpaz-Yeni Erenköy'de Denizcilik ve Gemi İnşaatına ayrılmıştır. Tamamen yeni bir anlayışla kurulacak olan bu kampuste fakültemize kardeş yeni bir fakülte (Denizcilik Bilimleri

Fakültesi) ve Marina ile Tersane kurulacaktır.

 

Fakültemizin içinde bulunduğu diğer bir uluslar arası proje, IAMU tarafından Dubai Denizcilik şehrinde kurulacak olan Dubai Uluslar arası Denizcilik Bilimleri Enstitüsü olup, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim verecektir. İTÜ Yönetimi bu projenin beş stratejik ortağından biri olarak seçilmiştir. Proje muhtemelen 2010 yılında gerçekleşecektir.

 

Fakültemiz Simülatörler Merkezinde gittikçe artan sayılarda proje çalışmaları yapılmaktadır. Sahillerimizde yapılacak olan liman ve marinaların projelendirme ve simülasyon çalışmaları her yönüyle simülatörler merkezinde gerçekleştirilmektedir.

 

AIS (otomatik tanımlama sistemi) projesi Kobe Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülmektedir.

 

Fakültemiz Sürekli Eğitim Merkezinde şu anda Makine Mühendisleri için açılmış olan kurslar halen devam etmektedir. Ayrıca gemi adamlarına yönelik değişik konulardaki kurslarımız sürmektedir.

 

Yüksek Lisans Programından ise, Haziran döneminde 11 mezun vermiş bulunuyoruz.

 

Denizcilik Fakültesi'nin en önemli ünitelerini oluşturan sahil tesisleri projemiz son safhasına gelmiş olup, halen inşaatı devam eden "Seyir ve Gözlem Kulesi" muhtemelen yılbaşında bitirilecektir.

Büyük bir gururla söylemeliyimki; böyle bir tesis, şu anda Dünyanın hiçbir üniversitesinde yoktur. İçinde özel dershanesi ve laboratuvarı, navigasyon kütüphanesi ve müzesi, gözlem platformu ve yan tesisleri ile bu tesis mimari yönden Fakültemizin ve Tuzla'nın bir sembolü olmaya adaydır.

 

Fakülte limanında bağlı bulunan Akdeniz, Sismik I, Hopa ve Martı eğitim gemi ve teknelerimiz eğitim ve öğretimde görev almaktadırlar.

Son üç gemimiz tamamen yenilenmiş olup, Akdeniz Gemisi'nide yeniden kazanmak ve yenilemek için arayışlarımızı sürdürmekteyiz.

 

Deprem hasarı nedeniyle yıkımı yapılan ve yeniden projelendirilen Öğretim Elemanları Binamız için, Maliye Bakanlığı Deprem Fonundan 2 milyon YTL lik tahsisat çıkmış bulunmaktadır. Ayrıca Sakız Yarımadası projemiz için DPT dan istenilen bütçe çıkmış ve 2 milyon YTL tahsis edilmiştir. İlk aşamada Uluslar arası seviyede "Deniz Sporları Uyg-Ar Merkezi" kurulması çalışmaları başlatılmıştır. Burada ileride oluşmasını umduğumuz bir "Denizcilik Bilim ve Toplum Parkı" kurulması yönünde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.

 

Değerli Konuklar,

 

Sizlere son olarak Fakültenin mali kaynakları ile ilgili bir bilgiyi sunmayı görev sayıyorum. 2005-2008 yılları arasındaki dört yılda devletin fakültemize ayırdığı bütçe 3.424.996 YTL buna karşılık iç ve dış kaynaklardan sağlanan bağış ve yardımların toplamı üç yılda

23.210.451 YTL dir. Herikisini de üç yıllık döneme indirgersek yaklaşık 2.5 milyon YTL ye karşılık 23.2 milyon YTL, yani yaklaşık 10 katı.

 

Bu kaynağın 14.0 milyon YTL si İBB'ne aittir. Diğer iç-dış kaynaklar 5.2 milyon YTL ve kazanilan arsa değeri minimum 4.0 milyon YTL dir.

 

Sürdürmekte olduğumuz tüm çalışmalarda bizlerden yardımını esirgemeyen T.C. Ulaştırma ve Maliye Bakanlıkları, Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı, Tuzla ve Pendik Belediye Başkanlıkları, Tersanelerimiz ve Denizcilik Kuruluşları, Türk Loydu, Gisbir ve mezunlarımıza fakültem adına şükranlarımı sunuyor, teşekkür ediyorum.

Sevgili öğrencilerim,

 

Bugün Dünya standartlarındaki olanaklara sahip Üniversitemizde çağdaş yönetim usulleri ile teknolojiyi çok iyi bilen, ülkemiz ihtiyaçlarına göre; lider, lisans diplomasına sahip mühendisler olarak yetiştirilmektesiniz. Bu eğitimde; yöneticilik, liderlik, deniz ulaştırma ve işletme, gemi makineleri işletme mühendisliklewri dallarında dört yıllık lisans programları uygulanmakta, bilim ve teknoloji, denizcilik örf ve adet ve gelenekleri ile birleştirilerek:

 

  * Dürüst,

  * Atatürk ilke ve inkilaplarını özümsemiş, onun gösterdiği çağdaş hedeflere yürekten inanmış,

  * Denizcilik hasletleri ile bütünleşmiş,

  * Eğitimi ve disiplini tam,

  * Morali yüksek,

  * İnisiyatif ve medeni cesaret sahibi,

  * Bedenen ve ruhen gelişmiş denizciler olmanızda sağlanmaktadır.

 

Almış olduğunuz eğitim ile her güçlüğün üstesinden geleceğinize yürekten inanıyorum.

 

Mezun olarak bugün aramızdan ayrılıyorsunuz. Engin denizlerde dolaşırken uğrayacak çok limanınız olacak, ama bilmenizi isterimki; sizin ilk ve kutsal limanınız burası - Tuzla - İTÜ Denizcilik Fakültesi'dir.

 

Çalışma hayatınızda göstereceğiniz her yeni başarı, bu kurumu daha da yüceltecek ve bizler mutlu edecektir. Ömür boyu başarıların sizlerle birlikte olmasını diliyorum. Her yeni şafak vaktinde, gün batışının sizi bıraktığı yerden çok ilerilerde olmanızı diliyorum.

Sizleri şanlı bayrağımızı şerefle taşıyacağınız engin denizlere uğurlarken, denizlerinizin sakin ve rüzgârların daima sizlere yardımcı olması dileğiyle hepinize üstün başarılar dilerim.

 

Şerefle bitirilmesi gereken en ağır görev hayattır, Allah selamet versin.

 

01.07.2008

 

Prof. Dr. S.Aydın ŞALCI"

 

 

 

 

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim