Prof. Şalcı: "TOBB Bize de danışmadı"

"TOBB Denizciliğe de el attı" başlıklı haberimize bir açıklama gönderen İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Aydın Şalcı; kendilerine de danışılmadığını bildirdi.

http://www.denizhaber.com/index.php?sayfa=habgst&id=10709&links=1

Prof. Şalcı; TOBB'un denizcilikle ilgili 20 maddelik "to do list" inin 1. maddesinde yer alan "Gemi adamı yetiştirme sistemimiz, Türkiye’nin potansiyelini değerlendirecek ve diğer ülkelerin ihtiyacını karşılayacak şekilde geliştirilmelidir." önerisiyle ilgili olarak; "9. maddede sektörü ilgilendiren mevzuat düzenlemelerinde "mutlaka sektörün görüşü alınmalıdır" diyenler, 1. maddede gemi adamı yetiştiren sektörün (üniversitelerin)görüşünü almak ihtiyacını duymaktamıdırlar ?" diyerek, denizcilik eğitimi ile ilgili bu önemli konuda Türkiye'nin en köklü denizcilik eğitim kurulmunun görüşüne başvulrulmadığını belirtmiş oldu.

Prof. Şalcı'nın açıklaması şu şekilde:

"TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı Ortak Bildirisi" adı altında kamuoyuna duyurulması kararlaştırılan hususların içeriğinde; 7 adet melidir, 12 adet malıdır, 1 er adet mektedir ve maktadır şeklinde maddelerin sona erdiği görülmektedir.

9. maddede sektörü ilgilendiren mevzuat düzenlemelerinde "mutlaka sektörün görüşü alınmalıdır" diyenler, 1. maddede gemi adamı yetiştiren sektörün (üniversitelerin)görüşünü almak ihtiyacını duymaktamıdırlar ?

Herşeyi devletten beklemek yerine gemi adamını kullananlar, gemi adamını yetiştiren kurumların sorunlarının çözümünde samimi olmak ve taşın altına elini sokarak, paylaşmayı bilmek durumundadırlar.Ülkemizin ihtiyaçlarını karşılamak birinci öncelikli husus olmalıdır.

Belirtilen hususların teknik içerikli olanları, yıllarca önce İTÜ tarafından Bakanlıklara proje teklifi olarak götürülmüş, proje yarışması kazanılmış ve sonrada tasarruf tedbirlerine takılarak kadük olmuştur. Sadece bir örnek olarak belirtmek gerekirse; "Tuna Nehri Ulaşım Etüdü" ve "Van Gölü Ulaşım Etüdü" adı altında İTÜ tarafından yıllarca önce Ulaştırma Bakanlığı Koordinasyon İdaresi (UKİ) adına yaptırılan ve tozlu raflarda unutulan iki adet büyük proje çalışmasını bilgilerinize sunuyorum.

Saygılarımla.

Prof.Dr. S.Aydın ŞALCI İ.T.Ü. Denizcilik Fakültesi Dekanı"

DenizHaber.Com

 

Editör: TE Bilişim