Yücel Hocamızı kaybettik

İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Odabaşı hayatını kaybetti.

1945 doğumlu olan Yücel Odabaşı; geçmiş dönemde Türk Loydu Başkanlığı da yapmıştı. 

Prof. Odabaşı; 9 kasım 2009 Pazartesi günü zatürre teşhisi ile kaldırıldığı Acıbadem Hastahanesinde yoğun bakıma alındı ve aynı gün akşam saatlerinde hayata gözlerini yumdu.

Kitaplara konu olacak bir hayat

Yücel Odabaşı, İTÜ Gemi İnşaatı Fakültesindeki lisans ve ardından yüksek lisans eğitiminin ardından İngiltere'de Strathclyde Üniversitesi ve Hollanda'da Delft üniversitesi'nde konuk araştırmacı olarak bulundu.

İngiltere'de eski adı BSRA (British Ship Research Association) isimli araştırma kurumuna dizayner olarak girdi. İki yıl sonra burada şef dizayner, birkaç yıl sonra dizayn müdürü oldu.

Bu sırada İTÜ'de doktora çalışmalarına devam ederken Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın danışmanlığını yaptı.

Sonra İngiltereye tekrar dönerek bu sefer adı değişerek BMT (British Maritime Technologies) olan firmanın CEO'su oldu.

Ardından Amerika'ya giderek burada BMT'nin Amerika kanadının kuruculuğu ve CEO'luğunu üstlendi.

Amerika'da kalp krizi geçirip de "artık ülkeme faydalı olma yaşım geldi" diyerek geri dönene kadar da bu görevini sürdürdü.

BSRA ve BMT'nin İngiltere ve Amerika'da yalnızca askeri gemilerin inşaatı yapılmakta olduğu için savunma teknolojileri üzerine araştırma yapan bir kurumdur. Bir Türk mühendisin o yıllarda yurtdışında çalışmak, kendini kabul ettirmekten daha zor olan savunma teknolojileri ile ilgili bir meslekte bir outsider, bir yabancı olarak bir yerlere gelebilmek büyük bir başarıydı.

İngiltere'nin Falkland savaşı sırasında bir gemilerinin performansı ile ilgili ciddi bir mühendislik danışmanlığına ihtiyacı doğmuş ve bu konuda çalışmalar yapmakta olan araştırma merkezi BSRA'ya başvurmuşlardı. Burada, bu önemli mevzu ile bir Türk mühendisinin çalışmakta olduğunu öğrenince İngiliz amirali "koskoca kraliyet donanması bir türke mi kaldı?!" diye yaygarayı kopartır.

Ancak kısa bir süre sonra bu geminin sorununu bulup çıkaran ve tedavi eden de bu Türk Mühendisi, Yücel Odabaşı olur.

Amerika'da bulunduğu sıralarda Navsea ile çalışmalar yapmış ve Los Angeles class balistik füze nükleer denizaltılarının ve ardından Ohio class denizaltıların tasarımında görev almıştır.

Odabaşı, Türkiye'ye dönmek istediğinde elindeki kaynakların bir 20 feetlik konteyneri dolduracak kadarlık bir kısmına devletin el koyduğu ve ABD dışına çıkarmasına izin vermedikleri bilgiye ve donanıma sahipti.

300'den fazla makalenin ve raporun yazarı olan Prof. Odabaşı, (bu makalelerin çok büyük bir kısmı classified naval technolgy ya da commercial inconfidence yani gizli askeri bilgi veya ticari gizlilik ihtiva eder) yalnızca engin bir bilgi ve tecrübeye sahip değil aynı zamanda gerek fakültedeki hocaları ve gerekse piyasadaki mühendisleri meslekleriyle ilgili yüksek bir motivasyon seviyesine getiren, okuldaki projeler için kaynak yaratan (gerekirse kendi cebinden bunları sponsore eden), büyük ve küçük ölçekli sanayicilerle*** görüşen onları denizciliğe ve gemi inşaata yönelmeye teşvik eden çok kıymetli bir şahsiyetti.

Derslerde kitaplardan okuduğu veya kulakdan dolma bildiği mevzuları değil direk kendi tecrübe ettiği olguları anlatır. bu ne yazık ki çok fazla rastlanabilen bir durum değildir.

Prof. Odabaşı'nın cenaze namazı yarın öğle namazına müteakip Teşvikiye Camii'nde kılınacak.

Prof. Dr. Yücel Odabaşı’na Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, arkadaşlarına ve bütün denizcilik camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz.

(Hayat Hikayesi Ekşi Sözlük'ten alıntıdır.)

Editör: TE Bilişim