Preveze Deniz Zaferi'nin 477. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü

İstanbul'da düzenlenen tören kapsamında, TCG Kemalreis Fırkateyni halkı ziyaretine açıldı  Preveze Deniz Zaferi'nin 477. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü İstanbul'da törenle kutlandı. Beşiktaş'taki Barbaros Hayrettin Paşa anıtı önünde gerçekleştirilen tören, İstiklal Marşı, saygı duruşu ve bayrağın göndere çekilmesiyle başladı.

Saygı atışı yapılan törende, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu tarafından anıta çelenk bırakıldı. Törende konuşan Deniz Yarbay Adem Eniç, beş asra yakın bir zamandan beri gururla hatırlanan ve Türk deniz harp tarihinin önemli zaferlerinden olan Preveze Deniz Zaferi'nin 477. yıl dönümü ile Deniz Kuvvetleri Günü'nü büyük bir heyecanla kutladıklarını söyledi.

Eniç, Preveze'nin 27 Eylül 1538'de Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının Cenevizli Amiral Andrea Doria komutasındaki haçlı donanmasını yenilgiye uğratmasıyla denizcilik tarihini destanlaştıran ölümsüz bir zafer olduğunu anlattı.

Türk denizciliğinin Preveze ile zirveye ulaştığını ifade eden Eniç, "Yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin doğuşuyla birlikte de denizcilik gücümüzün en önemli unsuru olan Türk Deniz Kuvvetleri, tarihi süreçte önemli atılımlar yapmış ve dünyada kendisine önemli bir yer edinmiştir" dedi. Konuşmanın ardından, Koramiral Korlu anıt özel defterini imzaladı.

 Fırkateyn ziyarete açıldı

Törenin ardından, İstanbul'a getirilen TCG Kemalreis fırkateyni halkın ziyaretine açıldı. Gruplar halinde gemiye alınan ziyaretçileri gezdiren görevliler, fırkateyn hakkında bilgi verdi. Çocuklar ve gençlerin yoğun ilgi gösterdiği fırkateyn ziyaretine katılan şehit yakınları ve gaziler için öğle yemeği verildi.

Editör: TE Bilişim