(DENİZHABER)

13 Kasım 2003 tarihinde Biskay Körfezinde ikiye bölünüp batan ve büyük bir deniz kirliliği felaketine yol açan Prestige tankerinin Yunanlı kaptanı Apostolos Mangouras'ın İspanya'dan ayrılmasına izin verildi.

Galiçya'daki mahkeme Mangouras'ın avukatlarının İspanya dışına çıkma yasağının kaldırılması yönündeki talebini kabul etti. Mahkemenin bu izni Mangouras'ı İspannya'yı üç ay için terketmesine hak tanıyor. Yaşlı kaptan yine İspanya'ya dönmek zorunda.

Mahkeme; Mangouras'a getirilen İspanya dışına çıkmama yasğının onu iki yıldır en temel hakkından mahrum ettiğine hükmetti.

Mangouras; yeni yılı evinde geçirebilecek ancak baharla birlikte yeniden zorunlu ikametine geri dönmek zorunda kalacak. 

13 kasım 2002 tarihinde meydana gelen kazadan sonra son ana kadar gemiyi terk etmeyen Kaptan ile birlikte Baş Mühendis ve 2. kaptan,  kurtarma ekibi ile birlikte ikiye bölünüp batmadan az bir Pinbahis süre önce gemiyi terk etmişlerdi. Ancak 67 yaşındaki Kaptan Mangouras, sıkıntılı geçen 6 günün sonrasında ve her türlü sertifikası tamam olan, seyrine yasal yönden hiç bir engel bulunmayan gemisini kurtarmak için onca çalışıp çabalamış olmasına rağmen takdir göreceği yerde, karaya ayak basar basmaz İspanyol makamlarınca tutuklanmıştı.

İsnat edilen suç ise, “Kurtarma römorkörlerince gemiye verilmek istenen yedek halatını almakta gecikmesi ve bu yüzden geminin sahile doğru sürüklenmesi” idi. Yunanlı Kaptana İspanya tarafından reva görülen muamele, o zamandan beri büyük eleştirilere konu olmuştu. . Yunanlı Kaptanın 9 günde sadece 1 kez avukatları ile görüşmesine izin verilmişti.  Universe Maritime yetkilileri, kaptanın “büyük bir patlama duydum” diye tarif ettiği  ilk yırtılma anından 1 saat 20 dakika sonra kendilerini arayarak  ne yapacağı konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu belirtmişler; ancak kaptan Mangouras kendi deyimiyle "kazanın günah keçisi" ilan edilmişti.

Editör: TE Bilişim