POSEİDON'UN NAZLI KIZI TEHDİT ALTINDA

Adını mitolojideki deniz tanrısı Poseidon'dan alan ve fotosentez yoluyla Akdeniz'in yaşam kaynağı olan "Posidonia oceanica (Deniz çayırları)" kıyı yapılaşması, turizm baskısı, kirlilik, çapa taraması gibi nedenlerle sürekli azalıyor.

Merkezi Hollanda'da bulunan Avrupa Kıyı Birliği araştırmalarından (EUCC The Costal Union) derlenen bilgiye göre, Akdeniz'in endemik (yöreye özgü) türleri arasında bulunan Posidonia oceanica, özellikleriyle Akdeniz'in en önemli ekosistemlerinden birini oluşturuyor.

Çoğunlukla 0,2-40 metre arasında değişen derinlikteki bölgelerde ortaya çıkan Holiganbet tür, fotosentez yapması nedeniyle Akdeniz'in oksijen ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynuyor. Ayrıca geniş bir alana dağılım gösteren yapraklarıyla binlerce canlı türüne ev sahipliği yapan Posidonia oceanica'nın, bölgenin flora (bitki türü) ve faunasının (hayvan türü) yüzde 25'inin yaşamına destek sağladığı biliniyor.

Posidonia Oceanica'nın, kıyı erozyonuna karşı da önemli koruma sağlıyor. Sahil bandındaki 1 metrelik bir Posidonia oceanica alanı kaybı, kıyı erozyonu sonucu denizin yaklaşık 20 metre içeri çekilmesine neden oluyor.

Bu özellikleri nedeniyle Avrupa Birliği (AB) Habitatlar Yönergesi'nde öncelikli habitat olarak yer alan Posidonia oceanica, Akdeniz genelinde kıyı yapılaşması, turizm baskısı, kirlilik, çapa taraması gibi nedenlerle giderek artan ve geri dönüşü olmayan bir şekilde azalma gösteriyor.

Türdeki en ciddi azalma son bir kaç on yılda filizlenmede yaşanan yüzde 50'ye varan bir oranla Batı Akdeniz'deki yaşandığı tespit edilirken, Posidonia oceanica'nın Türkiye kıyılarındaki durumu da Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu ve Sualtı Araştırmaları Derneği (ODTÜ-SAT ve SAD) Ekoloji gruplarınca inceleniyor.

Bu amaçla Posidonia Oceanica Yayılımını İnceleme Projesi (POYİP) başlatılarak, türün Türkiye kıyılarındaki durumu ve devamlılığının sağlanması amaçlanıyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim