Port Finance International Konferansı Sona Erdi

Bu yıl altıncısı düzenlenen ve 2 gün süren Port Finance International Istanbul Konferansı; bölgedeki projeleri, planları ve yatırımları değerlendirmek üzere sektördeki liman ve lojistik uzmanlarını ve yatırımcıları bir araya getirdi.

29-30 Nisan tarihlerinde İngiliz Konsolosluğu’nda liman yetkililerinin, bankaların, yatırımcıların, lojistik firmalarının, Türk ve diğer uluslararası lojistik şirketlerinin bir araya geldiği konferansta, alanında uzman konuşmacılar katılımcılara şirketleri ve bulundukları bölgeler hakkında sunumlar yaptılar.harun şişmanyazıcı Konferansın açılış konuşmasını yapacak olacak İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan’ın katılamadığı toplantıda, Metin Kalkavan’ın yerine bir konuşma yapan Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Harun Şişmanyazıcı, Denizcilik piyasasının durma noktasına geldiğini söyledi.

harun şişmanyazıcı

2008 yılında yaşanan krizin etkilerinin hala devam ettiğini belirten Şişmanyazıcı, sektörün bir türlü düzlüğe çıkamadığının altını çizdi. Şimanyazıcı, “Ticari filomuz 30,5 milyon dwt’den 27,4 milyon dwt’ye düştü. Yapılan araştırma ve analizler şunu gösteriyor ki, 2020 yılına kadar bir iyileşme beklenmiyor. Denizcilikte bazı sektörler dibe vurmuş durumda. 2014 yılında Türk Limanlarında elleçlenen toplam konteyner miktarı 8.4 Milyon Teu olarak gerçekleşmiş, ancak artış miktarı geçmiş yıllara göre düşük kalmıştır.Türkiye coğrafi olarak çok merkezi bir konumda. Ancak son birkaç yıldır bu konumun dezavantajını yaşıyor. Bölgemizde ve komşularımızda yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlar bizi çok olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de resmi kayıtlara göre 171 limanın bulunduğunu hatırlatan Şişmanyazıcı, “Türkiye’de liman olarak görünen birçok liman faal olarak çalışmıyor. Bizim liman tanımını yeniden yapmamız gerekiyor. Bunun yanında yeni liman yapılacak alan sıkıntısı da var. Liman potansiyeli olan alanların çoğu koruma altında. Yeni liman projeleri var ancak hayata geçirilmesi konusunda bazı engellerin aşılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

fırat yemeniciler

Kocaeli Limanı’nın Türk Limancılık Sektörü’nün “parlayan yıldızı”

Daha sonra söz alan Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler, Kocaeli Limanı’nın Türk Limancılık Sektörü’nün “parlayan yıldızı” olduğunu belirtti. Yemeniciler, “Kocaeli Limanı’nda 2015’in ilk çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 15. Yılsonunda 80 milyon tonluk kapasitenin yüzde 80’ine ulaşmış olacağız. Acil olarak mevcut terminallerin büyütülmesi gerekiyor. Yatırımların ertelenmesi demek, Türk ekonomisinin ciddi bir şekilde zarar görmesi anlamına gelecektir” dedi. Yemeniciler, mevcut limanların genişleme kapasiteleri göz önüne alınmadan hayata geçirilecek Çandarlı, Filyos ve Mersin II limanlarına yapılacak yatırımların yeniden değerlendirilmesi uyarısında bulundu.

Port Finance International tarafından İngiltere Ticaret ve Yatırım Kurumu (UK Trade&Investment-UKTI) ve İngiltere Ticaret Odası iş birliği ile düzenlediği uluslararası konferans 29 – 30 Nisan 2015 tarihleri arasında İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu Pera House’de yapıldı.

port finance oturum 2

Türkiye’nin deniz ticaret ve lojistik hedeflerinin masaya yatırıldığı konferansta konuşan Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler, 2011 yılına kadar Türkiye ekonomisinin kısa dönemli yabancı fonlar tarafından finanse edilen, büyük cari işlemler açığı oluşturan ithalatla büyüdüğünü belirtti. Özellikle yüksek faiz oranlarının bu fonlar için cazip geldiğini, böylelikle ekonominin daha kırılgan ve zarar görebilir bir yapısı olduğunu belirten Yemeniciler, “Böyle bir sistemin uzun vadeli desteklenemeyecek olması, Hükümetin bir takım adımlar atmasına ve cari açığın düşmesine olanak sağlamıştır. Ancak bu durum başka bir süreci tetiklemiş; Gayrisafi Yurtiçi Hasıla oranlarındaki büyümenin azalması, denizyolu ticaretinde küçülmeye yol açmıştır” dedi.

alp çapa

Port Finance International Istanbul Konferansı’nda; Akfen Holding Üst Düzey Yöneticisi Süha Güçsav, DP World Üst Düzey Yöneticisi Nichola Silveire, Arkas Limanlar Sorumlusu Alp Çapa, Denzicilik Federasyonu Başkanı Bülend Temur, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Satıcı gibi bir çok yerli ve yabancı konuşmacı sunumlar yaptı.

bulend temur

john fossey

mustafa satıcı

7 Deniz

Editör: TE Bilişim