Piri Reis Haritası 500. Yılı Kutlama ve Anma Programı

Bakan Yıldırım, 2013 Yılı "Piri Reis Haritası'nın (1513) 500. Yılı Kutlama ve Anma Programı" kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile lise dengi okulların öğrencileri arasında Piri Reis'in dünyaca ünlü haritalarının ve hayatının konu edildiği "kompozisyon ve resim" yarışmasının ödül töreninde bir konuşma yaptı.

Bakan Yıldırım, 2013 Yılı "Piri Reis Haritası'nın (1513) 500. Yılı Kutlama ve Anma Programı" kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile lise dengi okulların öğrencileri arasında Piri Reis'in dünyaca ünlü haritalarının ve hayatının konu edildiği "kompozisyon ve resim" yarışmasının ödül töreninde yaptığı konuşmada, Piri Reis'in 500 yıl önce yaptığı haritanın bugün de geçerli olduğunu belirtti.

Dünyanın onun sırrını henüz çözemediğini ifade eden Bakan Yıldırım, şunları söyledi : "Piri Reis dediğiniz Karamanlı bir ailenin çocuğudur. Ahmed Muhiddin Piri'dir. 1487'de denizci olmaya karar vermiştir. Denizciler maceraseverdir. Denizler ufkun açıldığı yerlerdir, görebildiğiniz kadar uzağı görürsünüz. Ben Piri Reis anma etkinliklerinde dereceye giren, girmeyen bütün öğrenci kardeşlerimizden daha şanslıyım. Erzincan'ın köyünden çıkıp İstanbul'da geldiğim ortaokulda ilk öğrendiğim isim Piri Reis oldu. Okulun adı Piri Reis Ortaokulu'ydu. Okuluma uğradım o nostaljiyi tekrar yaşama fırsatı buldum ." Yıldırım, Piri Reis'in 87 yıllık ömrüne birçok işi sığdırdığını, yazdığı kitapların denizcilere yol gösterdiğini anlatarak, UNESCO'nun 2013 yılını Piri Reis Yılı ilan etmesini fırsat bildiklerini, yıl boyunca bu tür etkinliklerin yapıldığını söyledi.

"Önemli olan geçmişi koruyarak geleceği inşa etmektir"

Yıldırım, geçmişi olmayanın geleceğinin de olamayacağını, geçmişin yanlışıyla doğrusuyla bilinmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti : "Önemli olan geçmişi koruyarak geleceği inşa etmektir. Eğer Piri Reis olmasaydı, eğer bu topraklarda Evliya Çelebi, Hezarfen Ahmet Çelebi, İbn-i Sina, Mevlana, Hacı Bektaşı Veli, Turgut Reis, Hızır Reis ve Ali Kuşçu gibi çağının ve dünyanın kaderini değiştiren ve bize insanlık tarihinden önemli kesitler bırakan bu isimler olmasaydı elimizde ne kalıyor? Her ulusun övüneceği insanlar vardır. Bu söylediklerim sadece birkaçıdır. Hem gönlümüze hem aklımıza bu büyük insanların ismini yerleştirmektir. İnanç, iman, merak her şeyi yaptırıyor ." Binali Yıldırım, Piri Reis'in "Denizci hırstan uzak olur. Sen de bundan örnek al, kendini bil, böylece her savaşı kazanırsın. Azim gerek denizciye..." sözünü anımsattı.

Yıldırım, gençlerin dünyada olup bitenleri takip etmesi ve insanlığa ne katabileceğini düşünmesi gerektiğini söyledi. "Bir hayali 100 yıl sonra torunlar gerçekleştirdi" Bakan Yıldırım, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Marmaray'ın açılışının gerçekleştirildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü : "Bu anma ülkemiz için ikinci bir bayramın yaşanmasına vesile oldu. Dünyada ilk defa iki kıtayı denizin 62 metre altından tünelle birleştiren bir projeyi ülkemize armağan ettik. İşte eser budur. Bu hayal dedelerimizin bize mirasıydı. 1860'ta hayal ettiler ama 100 yıl sonra torunları hayali gerçekleştirmeyi başardı. Dünyanın bu esere gösterdiği ilgiyi küçük de olsa bir grup, itibarsızlaştırmak için gayret gösterdiler. Bu konuyla ilgili bir tweet gördüm. Bizim insanımız çok yaratıcıdır. Bir tweette, 'Marmaray'ın açılmasından halkımızın yüzde 80'i memnun oldu. İlk günde aksaklık yaşanmasından da yüzde 20'si memnun oldu. Sonuçta yüzde 100'ü memnun oldu' diye yazıyordu ."

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenler ödüllerini Bakan Yıldırım'ın elinden aldı. Kompozisyon dalında Merve Caba birinciliğe, Nurullah Cantürk ikinciliğe, İsmet Sığırcıoğlu üçüncülüğe layık görüldü. Resim dalında Bünyamin Demir birinci, Benan Eryaşa ikinci, Cihan Aktaş üçüncü oldu.

Editör: TE Bilişim