Piri Reis'e fırtına engeli   

RUSYA'nın Nabucco Projesi'ne seçenek olarak hazırladığı Güney Akım doğalgaz hattı için fizibilite çalışmalarını başlatan Piri Reis araştırma gemisi, olumsuz hava koşulları artları nedeniyle Kastamonu’nun İnebolu Limanı’na sığındı.

Karadeniz'in zemininde fizibilite çalışmalarını yapmak için 5 Aralık'ta İzmir’den yola çıkan Piri Reis araştırma gemisi fırtınaya yakalandı. Yaklaşık 1 hafta Bartın'daki Amasra Limanı’nda fırtınanın dinmesini beklemek zorunda kalan Piri Reis, ardından İnebolu Limanı'nda hava koşullarının düzelmesini bekliyor.

İzmir Dokuzeylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Kemal Can Bizsel çalışmalar hakkında bilgi verdi. Rusya'dan Bulgaristan’a kadar uzanan Güney Akım hattının geçeceği Türkiye karasularındaki kesiminde deniz tabanının yapısını araştırdıklarını söyledi.

Bu araştırma için gemide 7'si Türk, 2'si Rus, 1'i de Kanadalı 10 bilim adamının görev yaptığını belirten Bizsel, şöyle konuştu:
“Çalışmalarımızı Batı'dan başlatarak Doğu'ya doğru sürdürüyoruz. Ancak olumsuz hava şartları nedeniyle İnebolu Limanı’na sığınmak zorunda kaldık. Güney Akım projesi için gerçekleştirilen çalışma kapsamında sahilden 60-70 mil açıkta 2 bin metre derinlikte, 1 kilometre genişliğinde yaklaşık 540 kilometrelik hat boyunca zemin etüdü yapıyoruz. Bu çalışmalar sırasında inceleme alanındaki deniz tabanının yapısı ayrıntılı olarak ortaya çıkartılmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi'ne ait olan araştırma gemisinde son sistem cihazlarımız bulunuyor. Bu sistemler sayesinde jeofizik, jeolojik ve oşinografik çalışmalar yapılabilmekte ve deniz taban topografyası hakkında ayrıntılı bilgiler kolaylıkla elde edilmektedir. Bu bilgiler arasında faylar, gaz çıkışları, çukurluklar, deniz suyunun kimyasal özellikleri sayılabilir. Rus şirketi Gazprom bizim elde edeceğimiz bilgiler ışığında Güney Akım projesi hattı için karar verecek.”

 

Editör: TE Bilişim