Doğu Akdeniz'de 1000 km'lik sismik hatta araştırmasını tamamlayan Piri Reis Gemisi'ne yeni görev koordinatları verildi. Piri Reis, bu defa Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin sondaj çalışması yaptığı bölgeyi de içine alan G bölgesinin tamamında sismik araştırma yapacak.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doğan Yaşar, Piri Reis'in dün 12.30 itibariyle bin km'lik sismik hattaki çalışmalarının tamamladığını ve ikmal yapmak üzere Gazi Magosa'ya doğru yola çıktığını söyledi.

2 BİN 400 KM'LİK HATTA ÇALIŞACAK

Geminin yaklaşık 4-5 gün boyunca Kıbrıs adası etrafında balıkçılık alanları ve balıkçılığın iyileştirilmesi konusunda çalışma yapacağını ve bu çalışmanın daha önceden planlandığını açıklayan Yaşar, "Sonra tekrar G bölgesine dönecek. TPAO'dan yeni koordinatlar geldi. Piri Reis yine G bölgesinde, ama bu defa bölgenin tümünde çalışacak. Yani 2 bin 400 km'lik bir hat sözkonusu. Sanırım bu çalışma Kasım'a kadar biter" dedi.

YENİ KOORDİNATLARI BİTİŞİK

Bugüne kadar yaptığı çalışmalarda Rum tarafı adına sondaj yapan ABD şirketi Noble Enerji'nin çalışma sahasına en fazla 60-70 deniz mili yaklaşan Piri Reis, artık yeni çalışma koordinatında Rumlarla burun buruna gelecek. Doğan Yaşar, Piri Reis'in görev yapacağı G bölgesinde Rum tarafının da çalışma yaptığına dikkat çekerek "Onlar bu bölgede çalışıyorlar zaten. Bizim çizdiğimiz araştırma hattının kuzey kısmı çakışıyor. Ok yaydan çıktı artık" diye konuştu. Yaşar, Piri Reis'in bugüne kadar yaptığı çalışmalarda yabancı herhangi bir uçak, helikopter veya gemi ile karşılaşmadığını da sözlerine ekledi.

VERİLER DEĞERLENDİRİLECEK

 Piri Reis'in bin km'lik sismik hatta topladığı verilerin Enstitü'de değerlendirileceğini belirten Yaşar, "Olası gaz çıkışı olan yerler saptanacak. Daha sonra 'sığ sondaj' dediğimiz birkaç metrelik sondaj çalışması yapılacak. Gaz içerikleri yeterli mi değil mi bakılacak ve en iyi noktalar belirlenecek" dedi. Veri değerlendirme çalışmalarının ne kadar süreceğine ilişkin soruya ise, "Verilerin yorumlanma hızına bağlı olarak değişir. Altı ay da sürebilir bir yıl da" yanıtını verdi.

Reis dönmüyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. Taner Yıldız, Piri Reis sismik arama gemisiyle ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti: 'Kendisine verilen görevleri yaptıktan sonra tabii ki geri dönecektir. Bir kısım medyadaki haberler bugün itibariyle geri döneceğini söylüyor. Bu doğru değildir. Piri Reis sismik arama gemisi kendisine verilen bir başka koordinatı değerlendirmek üzere görevine devam etmektedir. Tabii ki görevi bittiğinde geri dönecektir.' Sismik aramada kayda değer sonuçlar çıkabileceği gibi çıkmayabileceğinin de altını çizen Yıldız, 'Bunların her biri teknik konudur. O yüzden sismik aramalar yapılır. Her sismik aramadan petrol ve doğal gaz çıkacak diye bir kayıt yoktur. Bu konuları dikkatle takip ediyoruz' dedi. Rumlar geçtiğimiz ay içinde tek taraflı parsellediği ihtilaflı bölgede sondaja başlamış, Türkiye de aynı hamleyle cevap vermişti. Savaş gemilerinin de eşlik ettiği Piri Reis, Afrodit Bölgesi 'nde de görülmüştü.

Editör: TE Bilişim