Petrol sondajının yapılabilmesi için gerekli sismik araştırmaları (deniz tabanın ve altının incelenmesi) yapabilecek Türkiye’nin tek gemisi olma özelliğine sahip "K. Piri Reis" onay verilmesi durumunda Akdeniz’de araştırma yapmak için göreve hazır.

Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama girişimlerine tekrar başlaması, Türkiye’nin sismik araştırma yapan gemilerini de yeniden gündeme getirdi.

1974 yılında Ege Denizi’ndeki petrol arama çalışmalarını yürüten yabancı bandıralı bir geminin, İzmir Körfezi açıklarında uluslararası baskılar üzerine çalışmaları yarıda bırakması yerli bir araştırma gemisine sahip olma fikrini de ortaya çıkardı.

Arama kurtarma ve mayın taramada kullanılan "Hora" gemisine Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra araştırma ekipmanları monte edilmesiyle, Türkiye "Sismik 1" adı verilen sismik araştırma gemisine sahip oldu.

Yıllarca MTA bünyesinde Ege, Marmara ve Karadeniz’de yüzlerce bilimsel araştırmaya yürüten "Sismik 1"in geçtiğimiz yıllarda İTÜ Denizcilik Fakültesine bağışlanmasının ardından ise Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesinde çalışmalar yürüten "K. Piri Reis" Türkiye’nin sismik çalışma yapabilecek tek gemisi unvanını aldı.

"K. Piri Reis"in bugüne kadar "Güney Akım Doğal Gaz Geçiş Güzergahı Etüdü" ve "Türkiye’nin Demersal Balık Stoklarının Belirlenmesi Projesi" başta olmak üzere 200’ün üzerinde çalışmayı başarıyla gerçekleştirdiğini belirten DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, AA muhabirine şu bilgileri verdi: "Piri Reis, Türkiye’de bilimsel deniz araştırmaları yapmak için inşa edilen ilk gemi. 15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip bu gemimiz, gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip. Gemimizin bu yıl modernize edilmesiyle de daha çok veri toplama imkanına kavuştuk. Elimizdeki bu imkanları ülkemiz için kullanmaya her an hazırız. ’KKTC Karasuları Ekolojisin Araştırılması Projesi’ni yürüttüğümüz için Kıbrıs açıkları bildiğimiz bir coğrafya. Görev verilirse yine gideriz."

-"ÖNEMLİ BİLGİLER ELDE EDİLEBİLİR"-

Türkiye’nin çevresindeki denizlere kıyısı olan ülkelerle yaşadığı kıta sahanlığı sorunlarının çözümünde bilimsel ve teknik verilerin önemini vurgulayan Benli, "Denizlerimizde kapsamlı bir araştırma yapmamız zorunludur. Piri Reis Araştırma Gemisi ile bugüne kadar Ege ve Karadeniz’de olduğu gibi, Doğu Akdeniz’in bir kısmından da önemli veriler elde edildi. Bu alanın eksik kalan kısımlarında önceki çalışmaların ışığında araştırmalara devam edilmeli. Bu gerçekleşirse başta doğal kaynaklar olmak üzere önemli bilgiler elde edilebilir" dedi.

Rumların asıl amaçlarının petrol bulmanın yanında Kıbrıs Adası’nda ve Doğu Akdeniz’de hakimiyet kurmak olduğunu belirten Prof. Dr. Benli, şöyle konuştu: "Rumlar ’münhasır ekonomik bölge’ anlaşması yaparak bölgede bizim elimizi zayıflatmanın peşinde. Bunun içinde vakit geçirmeden bölgedeki son durumdan avantaj elde etmenin yollarını aramalıyız."

   

R/V Koca Piri Reis araştırma gemisi 1978 yılında Batı Almanya’ da yapılmıştır. K.Piri Reis araştırma gemisi Türkiye' nin bilimsel deniz araştırmaları için sahip olduğu ilk gemidir. Kıyıya yanaşmaya gereksinim göstermeden 15-20 gün araştırma çalışması yapabilme yeteneğindedir. Geminin boyu 36 m, eni 8.10 m, draftı minimum 2.30 m, maksimum 2.8 m, yüksekliği ise 3.8 m, tonajı 300 grosston, 80 netton' dur.

Halen ülkemizde deniz jeolojisi ve jeofiziği çalışmaları da dahil olmak üzere, çok disiplinli deniz araştırmalarının yapılabildiği tek araştırma gemisi konumundadır. Geminin bazı teknik özellikleri aşağıda çıkarılmıştır.

 
             
 
Çalışma Özellikleri
Çalışma Hızı

9.0 knot

Manevra yeteneği

35 m

Barınma özellikleri
Mürettebat

10 kişi

Akademik personel

11 kişi

Motorlar
Ana motor

V type, Süddeutsche Brimsen AG, Tb 602 V12, 12 silindir MMW 610 BHP, 1500 RPM

Yardımcı motor 81 kwAX2 (MAN) 380-220 V AC 7.5 kwAX1 (LISTER) 380-220 V AC
Yakıt tüketimi 136 litre/saat
Pervane Variable pitch kontrollü pervane
Elektrik
380 V AC, 3 faz
220 V AC, 1 faz
110 V AC, 1 faz
24 V DC
Sıcak su Buderus 60.000 kcal/h
Klima Geminin tamamı klimalıdır
Tanklar
Yakıt 45 metric Ton
Temiz su 23 metric Ton
İletişim ve navigasyon
ICOM GPS FP561
DGPS (Trimble)
Decca Radar (12 n.mil)
Decca Radar Bridge Master (Arpa - 96 n.mil)
Decca 550 Autopilot
SG BROWN Meridian Gyro
Debeg Mod. ITT 2200 Automatic Range Finder
Debeg 7313, Transreceiver, 400 W
Amplidan 9000, 10 channels in board communication system.
Telefax
Telefon
Navtex Receiver, JRC NCR – 300 A

 

Editör: TE Bilişim