Kılavuz Kaptanın çarmıh tırmanma yüksekliğini 9 metre ile sınırlayan SOLAS kuralında değişiklik yapılması için IACS tarafından yapılan öneri, IMO'da kabul görmedi.

Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün Londra'deki genel merkezinde devam eden Seyir Emniyeti Alt Komitesi (NAV) 59. Dönem toplantılarında dün gerçekleşen oturumda, Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği (IACS) tarafından sunulan öneri gündeme alındı.

Öneri,  Uluslararası Denizde Can Emniyeti Sözleşmesi'nin (SOLAS) MSC.308(88) numaralı Karar'la tashih edilmiş olan  V/23.3.3 kuralında sözü edilen '15 dereceden fazla bir tarafa meyilli olan gemilerde çarmıhın borda yüzeyinin artmasından dolayı 9 metreden uzun olabileceği ancak bu durumda kombinasyon kullanılıp kullanılmayacağına açıklık getirilmediğinden bahisle; bu duruma yorumla açıklık getirilmekteydi.

IACS tarafından Kural'a getirilen yorumda; bir geminin 15 derece meylinin normal bir durum olmadığı, istisnai hal olduğu belirtilerek, böyle bir durumda kılavuz kaptanın da mutlaka kombinasyon istemek yerine 9 metreden biraz daha fazla tırmanmayı kabul etmesi kurala eklenmek istenmekteydi.

tartışmaya açılan öneri 13 ülke tarafından desteklendi. 8 ülke ise önerinin aleyhinde konuştu.

Öneriye destek vermeyen kılavuz kaptanların uluslararası kuruluşu IMPA; SOLAS kuralında kılavuz kaptanın kişisel emniyetinin düşünüldüğünü ve IACS tarafından getirilen yorumun kabul edilemeyeceğini bildirdi. 

Tartışmanın sonrasında konuyu özetleyen oturum başkanı Mike Sollosi (ABD) SOLAS'ın denzcilerin kişisel emniyetlerini güvenceye almayı amaçlayan bir sözleşme olduğunu belirterek; IACS tarafından getirilen yorumun SOLAS içeriği ile bağdaşmadığını söyledi ve IACS'tan önerilerini yeniden gzden geçirmesini istedi.

Böylelikle çoğunluk desteği almış olmasına rağmen emniyet açısından sakıncalı görülen IACS önerisi NAV'dan vize alamamış oldu. 

Editör: TE Bilişim