P&I Kulüpleri Rotterdam Kurallarını Destekliyor

P&I Kulüpleri Rotterdam Kuralları’nın bazı fazladan masraflar getirebileceğini söylemekle birlikte, tek bir sorumluluk rejiminin tazminat ödemelerini hızlandıracağına ve uzun vadede tazminat talebi masraflarını azaltacağına inanmaktadırlar.

Rotterdam Kuralları’nın Onaya açılmasına haftalar kalmışken, P&I Kulüpleri (Sigorta Şirketleri) - başka bir alternatif olabileceği korkusuyla - bu yeni sorumluluk rejimini desteklediklerini belirtmişlerdir.

 Rotterdam Kuralları, bu  ihtilaflı kural önerileri, Hamburg, Hague (Lahey) ve Hague -Visby Kuralları dahil (ve aynı zamanda ABD ve Avustralya COGSA (Carriage of Goods by Sea Act – Yüklerin Deniz Yolu ile Taşınması Yasası), Kuzey Devletleri Denizcilik Kodu ve Çin Denizcilik Kodu gibi diğer bölgesel değişik Kural şekilleri dahil) halen mevcut çok sayıdaki sorumluluk rejimlerinin yerini almak üzere düzenlenmiştir.

 Rotterdam Kuralları, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun desteğini almış olup, 23 Eylül 2009’da Rotterdam, Hollanda’da imzaya açılacaktır; resmen onay için ise 20 ülkenin bunu imzalaması gerekmektedir ve bundan bir yıl sonra da yürürlüğe girecektir.

 Ancak, denizcilik endüstrisi; Avrupa devletleri, Japonya, Çin ve ABD gibi belli başlı denizcilik ve ticaret ülkelerinin yanıtını beklemektedir ve bu durum da gerçekte Rotterdam Kuralları’nın başarısını veya başarısızlığını etkileyecektir.

 Almanya halen Rotterdam Kurallarını imzalamakta acele etmeyeceğini ve    uluslararası yanıtları tartmak üzere bekleyeceğini bildirmiştir; Çin’in de herhangi bir karar almadan önce durumu izleyeceği beklenmektedir.

 P&I Klüpleri Topluluğu, Rotterdam Kurallarını desteklemiş olup, bu Kuralların bazı ilave masraflar getirebileceğine, ancak, tek bir küresel sorumluluk rejiminin, tazminat talepleri ile ilgili ödemeleri hızlandıracağına ve uzun vadede tazminatların masraflarını azaltacağına inanmaktadır.

 Temmuz ayında P&I Kulüpleri müdürler toplantısı yapılmış ve burada Rotterdam Kuralları için olan desteğin devam ettirilmesi kabul edilmiştir; Uluslararası Grubun Sekretaryası Grubun söz konusu kurallara olan desteğini ifade etmek üzere bir yazı hazırlamıştır.

 Kuzey İngiltere Sigorta Kulübü yöneticileri olan Kuzey Sigorta İdaresi’nin (North Insurance Management) Müdürü Mr.Mike Salthouse’ın bildirdiğine göre, Sigorta Kulüpleri için başlıca itici güç, belirsizliği azaltacak ve tazminatların daha hızlı ödenmesini mümkün kılacak tek bir standardın olmasıdır.

 Bazı bölgelerdeki masraflarda belli bir artma olacaksa da, Sigorta Kulüpleri Rotterdam Kurallarını desteklemektedirler, çünkü diğer seçenek bölgesel sorumluluk çözümlerinin ortaya çıkmasıdır ve bu da tazminatların ödenebilmesini etkileyecektir.

 ABD bu hareketi desteklemektedir, ancak Sigorta Kulüplerinin korktuğu husus şudur ki; Rotterdam Kuralları onaylanmadığı takdirde A.B.D., mevcut COGSA kurallarını yeniden gözden geçirmek isteyecek belli başlı ülkeler arasında olacaktır.

 Mr. Salthouse şunları söylemiştir “ABD mevcut kurallarının revize edilmesine ihtiyaç olduğunu bilmektedir ve bir  uluslararası çözümün yararlarını anlayabildikleri için de anılan kuralların geliştirilmesi için yapılan çalışmayı desteklemiştir.

 Avrupa devletleri bazı yorumlarda bulunmuşlar ve bu kuralların çok karmaşık olduğunu bildirmişlerdir. Çin’in ise, bekle-gör tutumunu benimsemesi beklenmektedir ve  görüşleri  ile ilgili olarak hiçbir fikir belirtmemiştir.

P&I Kulüpleri ve denizcilik topluluğu düşüncelerini belli etmişlerdir, ancak söz konusu Kurallar hükümetlerle ilgili bir sorundur ve bu sebeple, çeşitli hükümetlerin yanıtı ile ilgili olarak büyük bir belirsizlik mevcuttur.

20 ülkenin Rotterdam Kurallarını imzalaması sağlanabilir. Ancak anılan Kuralların işlemesi için Avrupa Devletleri, Çin, A.B.D. ve Japonya’nın Rotterdam Kurallarını onaylamaları gerekir.”

(01.09.2009 tarihli Lloyd’s List gazetesinde yayınlanmıştır).

Çeviren: Engin KÖKNEL
Dış İlişkiler Bölüm Müdürü

Editör: TE Bilişim