Petrol trafiğine boru hattı çözümü
 
Dünyanın en işlek deniz yollarından birisi olan Malaka Boğazı'ndaki trafiği rahatlatacak bir petrol boru hattı inşa edilmesini öngören bir anlaşmaya varıldı. 

Malezya, Endonezya ve Suudi Arabistan şirketlerinden temsilciler Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen bir törenle projeye imza kondu.

Endonezya ile Malezya arasında uzanan; Hint Okyanusu ile Güney Çin Denizi arasında geçişi sağlayan dar bir boyun şeklindeki Malaka Boğazı'ndan her yıl dünya petrollerinin yarısı geçiyor.

300 kilometre uzunluğundaki hattı inşa etmeyi planlayan şirket, hattın buradan geçen toplam 12 milyon varillik petrolün yüzde 30'unu taşıyabileceğini söylüyor.

Bu da Boğaz için önemli bir rahatlama demek.

İnşaatına gelecek yıl başlanacak hattın 2014'te tamamlanması hedefleniyor.

Projenin başını çeken Malezya şirketi Trans-Peninsula Petrol, hattın 7 milyar dolara mal olmasını tahmin ediyor.

Bu işlek deniz yolunu rahatlatmak üzere daha önce de benzer planlar ortaya atılmış ancak hiç biri hayata geçirilememişti.

Şirketin başkanı Rahim Kamil Süleyman, Suudi Arabistan'dan El Banader şirketi ile Endonezya'dan boru üreticisi PT Bakrie şirketleri ile vardığı anlaşmanın, bu planlara şüpheyle bakanları ikna etmesini umuyor.

Proje, Orta Doğu petrollerinin ülkenin kuzeydoğu sahilindeki Kedah'ta rafineriye verilmesi ile başlıyor.

Petrol rafineriden borulara verilip ülkeyi enine kat etikten sonra doğu sahilindeki Kelantan'da yeniden tankerlere yükleniyor ve burada Japonya, Çin ve Güney Kore'ye yolculuğuna başlıyor.

Bu işlek su yolu yakın zamana dek soygun ve gasp olayları ile kötü bir şöhret kazanmıştı.

Malezya, Hindistan ve Singapur'un 2005'te buradaki devriyelerini yoğunlaştırma kararı ise bu olayların önüne geçmeye katkıda bulundu.

Proje için anlaşma Kuala Lumpur'daki Dünya İslami Ekonomik Forumu görüşmeleri sırasında yapıldı.

Trans-Peninsula aynı gün inşaat işleri için bir diğer Malezya ve Endonezya şirketi ile anlaşmaya vardı. 

Kaynak: BBC
 

Editör: TE Bilişim