Petrol Ofisi (PO), Danıştay'da açılan dava sonuçlanmadan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) verdiği 499 milyon YTL'lik idari para cezasının ödenmesine yönelik bir işlem başlatmayacağını açıkladı.

Turcas Petrol'de EPDK'ya verdiği 113.6 milyon YTL'lik idari para cezasına karşı açılan iptal davası sonuçlanmadan tahsilat yapılamayacağını hatırlatan bir mektup daha yazdı.

Petrol Ofisi'nin İMKB'ye gönderdiği açıklamada, EPDK tarafından verilen idari para cezasının iptali için yargı süreci başlatıldığı vurgulandı. Açıklamada, "Sözkonusu yargı süreci devam etmekte olup, tamamlanıncaya kadar şirketimizce idari para cezasının ödenmesine yönelik bir işlem başlatılmayacaktır" denildi. Lisanssız akaryakıt istasyonlarına akaryakıt sattıkları gerekçesiyle EPDK Petrol Ofisi'ne 499.4 milyon YTL idari para cezası vermişti.

TURCAS'IN YAZISI

Turcas Petrol, İMKB'ye gönderdiği açıklamada, EPDK'nın verdiği idari para cezasının tahsilatında 5326 sayılı yasa ve Maliye Bakanlığı'nın Tahsilat Genel Tebliği'ne uyması gerektiğini bildirdi. Turcas Petrol, konuyla ilgili olarak EPDK Başkanlığı'na gönderdiği yazıyı İMKB'ye de gönderdi. Yazıda, verilen para cezasının ancak Danıştay'da açılan iptal davasının reddedilmesi ve yasal itiraz yollarının tüketilerek kesinleşmesi halinde, Kabahatler Kanunu uyarıca, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna tabi olarak tahsil edilebileceği belirtildi.

Yazıda, bu nedenlerle Danıştay'a açılan iptal davası kesinleşene kadar idari para cezası kararının tatbik edilemeyeceği ve herhangi bir tahsilat işleminin yürütülemeyeceğinin 5326 sayılı yasanın hükmü olduğu kaydedildi.

Söz konusu yazıda ayrıca, Maliye Bakanlığı'nın Tahsilat Genel Tebliği'nin vergi dairelerince yapılacak işlemler başlıklı maddesi kapsamında idari para cezalarının kesinleşmeden tahsil için gönderilmesi halinde, işleme alınmayarak ilgili idareye geri gönderileceğinin amir bulunduğu hatırlatıldı.

28 DAĞITIM ŞİRKETİNE 1.6 MİLYAR YTL CEZA

EPDK aralarında Petrol Ofisi ve Turcas Petrol'ün de bulunduğu 28 akaryakıt dağıtım şirketine lisanssız bayilere akaryakıt sattıkları gerekçesiyle toplam 1.6 milyar YTL para cezası vermişti. Şirketler bu cezaya karşı Danıştay'a dava açtılar.

Bu arada ceza kararının tebliğ edilmesinin üzerinden bir ay geçen şirketlerin ödemesini yapması gerektiği savunuluyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim