PETROL KASIRGA SONRASI YÜZDE 20 DÜŞTÜ

Petrol fiyatları, Katrina tayfununun etkisiyle 70.85 dolarla rekor kırması sonrasında 57 dolara kadar geriledi. Ham petrol fiyatları Katrina tayfununun sona ermesiyle dikkat çekici bir düşüş sürecine girdi. Ağustos ayını rekorlarla tamamlayan petrol fiyatları, küresel talebin azalmasıyla 60 doların altına indi. Uzmanlar, piyasadaki sessizliği bozabilecek en büyük riskin ABD’deki hava koşulları olduğunu belirtiyorlar.

Ham petrol fiyatları rekorlar kırdığı 31 Ağustos tarihinden bu yana yüzde 20 düştü. İki buçuk aylık sürede ABD ham petrolü 70.85 dolardan, 57 dolara, Brent petrolü ise 68.89 dolardan, 54 dolara geriledi. Petrol fiyatlarının hızla gerilemesinin altında yatan temel unsur, ABD’de kasırgaların mevsimi olan yaz aylarının artık geride kalmış olması.

OPEC, ARZ KORKULARINI GİDERDİ

Katrina tayfunu sonrası gelişmiş ülkeler benzin sıkıntısıyla yüzyüze kalan ABD’ye destek oldular. ABD ise gerektiği takdirde stratejik rezervlerini devreye sokacağını açıkladı. Bu gelişmeler, fiyatlarda düşüş sürecini başlattı. OPEC, Eylül ayında yaptığı toplantıda, talep gelmesi durumunda yedek üretim kapasitesinin tamamını geçici bir süre için kullanıma açacağını belirtti.

BUSH’TAN TASARRUF ÇAÐRISI

Petrol fiyatlarının 40-50 dolar seviyelerinden iyice uzaklaşması petrol ithal eden ülkeleri daha fazla tasarruf etmeye yöneltti. ABD Başkanı George Bush bile, tarihte az rastlanır bir şekilde, ülke çapında tasarruf çağrısı yaptı. Tasarrufların etkisiyle küresel talebin daha kontrollü seyredeceği değerlendirmeleri güç kazandı.

Uluslararası Enerji Ajansı, 2005’e ilişkin küresel günlük petrol talebi artış tahminini 90 bin varil düşürerek 1 milyon 260 bin varile indirdi. Talebin kontrol altına alınması petrol fiyatlarında yaz sonunda başlayan aşağı yönlü harekete destek oldu.

EN ÖNEMLİ RİSK, ABD’DEKİ HAVA ŞARTLARI

Ekim ayının sonlarında piyasadaki en büyük korku, ABD’de hava koşullarının sertleşmesi ve ısınma yakıtı fiyatlarında yaşanacak yükselişti. Ancak, Kuzey Amerika’da havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve bu tablonun kısa vadede değişmeyeceği beklentisi, fiyatların 57 dolara kadar inmesini sağladı.

Petrol fiyatlarını tehdit eden bir numaralı unsur ABD’deki hava koşulları. Analistler, fiyatların havaların soğuması ve ısınma yakıtına gösterilen talebin canlanmasıyla yeni bir yükseliş yaşanabileceğini ifade ediyorlar. ABD’de kışın gelmesi, biriken stokların erimesi anlamına geliyor. Fiyatların 60 doların altına inmiş olması, Çin’in petrol alımlarını yeniden artırmasına de neden olabilir.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim