Petrol Fiyatı Arttıkça BTC Kazandırıyor

Petrol fiyatlarındaki hızlı artışla Bakü-Tiflis-Ceyhan projesinde gelir maliyeti şimdiden 8 milyar doları aştı. “Çalışmamız kârlı” diyen BTC Müdürü kapasitenin yüzde 20 artacağını söyledi

Hazar bölgesindeki petrollü dünya pazarlarına ulaştıran Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı açılışından bu yana geçen 21 ayda maliyetini çıkardı, üzerine 8 milyar dolar gelir getirdi. Yüksek kârda petrol fiyatlarındaki artış etkili olurken, Türkiye’nin geliri 1.5 milyar dolar oldu.
Botaş International Limited (BIL) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Paşaoğlu, Ceyhan’da yapılan basın toplantısında 21 aylık dönem için, “Petrol fiyatını 60 dolardan hesaplarsanız Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) geliri 1.3 milyar dolar” dedi.  Paşaoğlu, Hazine vergisi ve işletme geliriyle beraber toplam gelirin 1.5 milyar dolar olduğunu söyledi.
TPAO’nun yüzde 6.5 paya sahip  olduğu BTC konsorsiyumunun geliri ise 20 milyar dolar olarak hesaplandı. Proje için 4 milyar doları boru hattına olmak üzere 12 milyar dolar yatırım yapmıştı. Bu durumda boru hattı, açıldığı Temmuz 2006’dan bu yana maliyetini çıkartırken gelir yatırımı 8 milyar dolar aşmış oldu. Hattan 31 Mart itibariyle 333 milyon varil petrol yüklendi.

Kapasite yüzde 20 artacak
BTC Türkiye Genel Müdürü Can Suphi ise hattan geçen petrole bir kimyasal madde olan DRA’nin (Drag Reducing Agent - Sürtünme Azaltan Madde) karıştırılmasıyla kapasiteyi 2009’da yüzde 20 artırmayı hedeflediklerini söyledi. “Çalışmamız kârlı, kapasiteyi artırmamız gayet doğal” diyen Suphi ilk aşamada kapasiteyi günde 1.2 milyon dolara çıkardıktan sonra kapasitenin 1.6 milyon varile çıkması için  etütler yapıldığını kaydetti.

‘Çevre gözden çıkarılmış’
Gazetecilerle yaptığı sohbet sırasında Salih Paşaoğlu,  Ceyhan bölgesinde çevrenin gözden çıkarılmış olduğunu söyledi. Petrolle ilgili faaliyetlerin çevreye zararının sorulması üzerine Paşaoğlu, bu bölgenin artık bir enerji bölgesi olduğunu söyledi.
Bu durumda çevrenin gözden çıkarılmış olup olmadığının sorulması üzerine ise Paşaoğlu, “Bir noktada gözden çıkartılmış denebilir” dedi. Paşaoğlu şimdiye kadar BTC hattından denize bir damla petrol damlamadığını ancak bölgede ‘her yerin tesis, her yerin gemi’  olduğunu söyledi.

‘İsrail de petrol almak istiyor’
Paşaoğlu, İsrail’in Ceyhan’dan petrol alıp Kızıldeniz’e bir hat yaptırarak bu hattan petrolü Hint Okyanusu’na ulaştırmayı hedeflediğini söyledi. Bu durumda 1 milyon varil kapasiteden büyük olduğu için Süveyş Kanalı’ndan geçişine izin verilmeyen gemilerle ilgili sorun da çözülmüş olacak. Paşaoğlu bu hattan giden petrolün Çin ve Hindistan pazarlarına ulaşabileceğini belirtti.

Milliyet

Editör: TE Bilişim