Aralarında Exxon Mobil, Chevron Corp. ve Conoco Phillips gibi şirketlerin bulunduğu petrol devlerinin geçen yılki toplam karlarının 100 milyar doları geçmesi ABD kamuyounda tartışmalara neden olmuş ve bazı kesimler petrol şirketlerini aşırı kar etmekle suçlamıştı.

ABD'de tüketicilerin bütçelerini etkilemeye başlayan yüksek akaryakıt fiyatlarının ve uluslararası borsalarda petrolün yüksek seyrinin sorumlusu olarak Ortadoğu'daki tansiyona bağlı arz talep dengesizliği gösteriliyor. Ayrıca geçen sene Katrina ve Rita kasırgalarının ABD'nin üretim merkezi olan Meksika Körfezi'ndeki rafinerilerde yarattığı tahribat da yüksek fiyatların sorumluları arasında yer alıyor.

"Fiyatlar kasırgalara bağlı"

Chevron Yönetim Kurulu Başkanı ve Ceo'su David O'Reilly, fiyatların bundan sonra yükselişine devam edip etmeyeceği bir soru ile ilgili olarak, yeni bir fırtına sezonunun öncesinde olduklarına dikkat çekti. O'Reilly, "Fırtınalar olmasa ben iyimserim, ama fırtınalar tehlike işareti" diye konuştu.

Sektörün elde ettiği karları savunan O'Reilly, yapılan işin tahmin edildiği gibi uzun dönemde çok büyük kar sağlamadığını ifade etti.

ABD Ulusal Oşinografi ve Atmosferi Dairesi'nin (Noaa) tahminlerine göre bu yıl Atlantik çevresinde, 13-16 fırtına, 8-10 kasırga ve 4-6 büyük kasırga meyadana gelecek. Bu kasırgaların en az 2-4 tanesinin ABD'yi vurabileceği uyarısında bulunan Noaa, kasırganın ülkenin özellikle Meksika Körfezi kıyısını vurma olasılığının olduğunu belirtti.

ConocoPhillips Ceo'su James Mulva ise, sektör olarak ABD'de artan talebin maliyetini açıklamakla iyi yapmadıklarını belirtti.

Shell Oil Başkanı John Hofmeister de yeni akaryakıt kaynakları geliştirilmesi konusunda daha fazla dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Hofmeister, büyümek için yatırım yaptıklarını ancak bunun zaman alacağını ifade etti.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim