'Petrol 50 Dolara Çıkabilir'

ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Sarı, "Kısa dönemde petrolün fiyatı 50 dolara çıkabilir" dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ramazan Sarı, petrolün varil fiyatının kısa dönemde 50 dolar seviyesine çıkabileceğini söyledi. Prof. Dr. Sarı, yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan, Katar, Venezuela ve Rusya'nın petrol üretimlerini ocak ayındaki seviyede dondurma kararı aldığını anımsatarak, bunun arkasında arz fazlalığı olduğunu belirtti. Uluslararası Enerji Ajansı gibi kuruluşların global ekonomik büyümenin yüzde 3,5 civarında olacağını öngördüğüne dikkati çeken sarı, bunun da petrol talebini günlük 1,5 milyon varile kadar artıracağını dile getirdi.

"Şu sıra hiçbir ülkenin pazar payını kaybetmeye tahammülü yok" diyen Sarı, Suudilerin petrol üretimini dondurma kararının fiyatlarda beklenen etkiyi yapmadığını ifade etti. Prof. Dr. Sarı şöyle devam etti: "Çünkü amaç başta İran ve Rusya’yı zor durumda bırakmak veya kaya petrolünün üretimini karsız hale getirmek olarak algılandı, ki bu görüşlerin doğruluk payı var. Ama asıl neden pazar payını kaybetme riskiydi. Şu anda, piyasa kendi haline bırakılırsa fiyatlar belki 30-35 bandında yer alacaktır, buna karşın kısa dönemde petrolün varil fiyatı 50 dolar seviyesine de çıkabilir."
Editör: TE Bilişim