Bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük hisse ihracına hazırlanan Petrobras, arz edilecek hisse miktarının 79 milyar doları bulabileceğini açıkladı. Brezilya'da devlete ait şirket, ilk satış fiyatından hisse senedi alım opsiyonu için ayrılan miktarı 940 milyon hisseye yükseltebileceğini söyledi. Daha önce bu opsiyon için ayrılan hisse miktarı 564 milyondu.

 

Peşinde servet fonu olabilir

 

Analistler, Petrobras'ın hisse satış miktarını artırmasının ardında bir milli servet fonunun şirkete ilgi göstermesinin olabileceği görüşünde. Brezilya merkezli varlık yönetim şirketi Humaia Investimentos'tan Marcio Macedo, "Miktarın artması olumlu bir gelişme hisselerle büyük bir yatırımcının ilgilendiği anlamına gelir. Bu belki bir milli servet fonudur" dedi. İlk olarak temmuz ayında gerçekleştirileceği açıklanan hisse ihracının gecikmesi, hisseler üzerinde bir miktar baskı yarattı. Petrobras'ın yılbaşından bu yana uğradığı değer kaybı yüzde 27'yi buldu.

 

Şirketi ekonomi profesörü yönetiyor

 

Dünyanın en büyük hisse ihracına hazırlanan Petrobras'ın başında küresel çaptaki şirketlerin zirvesindeki yönetici profiline pek uymayan bir isim var: akademi kökenli ekonomi profesörü Sergio Gabrielli. Brezilya'nın kuzey doğusundaki Bahia Federal Üniversitesi'nde (UFBA) ekonomi profesörü olarak görev yapan Gabrielli'ye, 2003'te Petrobras'ın Finans Müdürü olarak görev yapması teklif edildi. Teklifi kabul eden Gabrielli, 2005'te de şirketin CEO koltuğuna oturdu. Lisans diplomasını eğitim verdiği UFBA'dan alan Gabrielli, Boston Üniversitesi'nde doktora yaptı. Şirket deneyimi olmamasına rağmen Petrobras'ta oldukça başarılı bir performans gösteren Gabrielli'nin yönetiminde Petrobras Brezilya'nın piyasa değeri en büyük şirketine dönüşürken, enerji alanında da dünya çapında bir oyuncu oldu. 

Petrobras'ın kendine has bir yapısı var. Şirketin oy hakkı olan hisselerinin çoğunluğu devletin elinde. Ancak sermayesinin büyük kısmı da diğer hissedarlardan geliyor. Hisse ihracının ardından kamunun şirketteki sermaye ağırlığının artması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim