Petkim, Singapur Modeli ile hızlı büyümeyi seçti  
      
Socar &Turcas Enerji Holding CEO'su Kenan Yavuz, Petkim yarımadasını üretim merkezi haline getirme stratejilerini uygulamaya koyduklarını belirterek, bölgesel güç olmak için de çaba harcadıklarını kaydetti

NPC International ile İran'da ortak yatırım konusunda fizibilite çalışmalarını sürdüren, aynı zamanda rafineri yatırımı için de hazırlıklara başlayan Petkim, 'Singapur Modeli' ile hızlı büyümeyi hedefliyor.

3 bin dönüme sahip arazisinde petrokimya yatırımlarını Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan belirli yatırım avantajlarına sahip 'Özel Statülü Bölge' unvanını alarak gerçekleştirmeyi planlayan Petkim, rafineri yatırımı ile birlikte 10 petrokimya tesisine de ev sahipliği yapacak.  

Bunun dışında konteyner limanı kuracak olan Petkim, 47 megavat güce sahip rüzgar olan enerji santralı için de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) onay bekliyor. Petkim'in yatırımları ile ilgil olarak gazetemize bilgi veren Socar &Turcas Enerji Holding Üst Yöneticisi (CEO) Kenan Yavuz, Petkim yarımadasını üretim merkezi haline getirme stratejilerini uygulamaya koyduklarını belirterek, bölgesel güç olmak için de çaba harcadıklarını kaydetti.

ÖNCE RAFİNERİ

Avrupa'nın en büyük üretim merkezlerinden birini Aliağa'da oluşturarak, yüksek rekabet gücüne kavuşmuş entegre bir yapı kuracaklarını ifade aden Yavuz, "Bunun için önce rafineri, daha sonra petrokimya tesisleri hayata geçecek. Arkasından dağıtım ile birlikte bu yapıyı destekleyen enerji, lojistik ve ticari aktivitelerle ilgili yatırımlar yapılacak" dedi.

Bu yatırımların daha hızlı bir şekilde oluşturulması için Singapur Modeli olarak anılan ve yatırımcılara bazı kolaylıklar sağlayan "Özel Statülü Bölge" için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na müraacat ettiklerini dile getiren Yavuz, önce 3 bin dönümlük kendilerine ait alana firmaların yatırımını kolaylaştıracak hukuki altyapıyı kuracaklarını vurguladı.

Petrokimya sektörüne yatırım yapmak şartıyla özellikle yabancı yatırımcıların ve birden fazla farklı şirketin bu sayede bölgeye yatırım yapabileceğinin altını çizen Yavuz şunları söyledi:

"Kümelenme modeli ile önce Socar&Turcas olarak bir bu bölgeye rafineri kuracağız. Bununla birlikte Petkim'in ürünlerini kullanan firmaların yatırım yapmalarını sağlayacağız. Bu şekilde 5-10 firma bölgede fabrika kuracak. Bunun için Singapurlu bir firmanın danışmanlık yapması içinde görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda Singapur Modeli'nin ayrıntıları üzerinde çalışıyoruz. Başarılı bir örneği Petkim'de hayata geçirmek istiyoruz."

STRATEJİK ORTAK

Rafineri yatırımı ile birlikte liman yatırımı için de çalışmalarını sürdürdüklerini ve konteyner limanı kuracaklarını anlatan Yavuz, Nemrut Körfezi'nin kapasitesinin sadece yüzde 30'unu kullandığına işaret ederek, bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Liman ile igili bürokratik süreçlerin devam ettiğini, imar ile ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Yavuz,

"Bunlar biter bitmez yatırıma başlayacağız. Bu konuda da danışmanlık hizmeti alıyoruz. Yatırımı stratejik bir ortakla da gerçekleştirebiliriz. Bu yerli ya da yabancı bir firma olabilir. Sektörün uzmanı olan ve limanın kapasitesini değerlendirecek stratejik bir ortağın daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Nemrut Körfezi bölgenin en enemli lojistik merkezi. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

RÜZGAR SANTRALI

Enerji üretimi konusunda da çevreci olan rüzgar enerji santralı kurma projelerinin bulunduğunu dile getiren Yavuz, bu konuda Enerji Piyasası EPDK'nın onayını beklediklerini kaydetti. Onayı alır almaz yatırıma başlayacaklarını anlatan Yavuz, toplam 47 megavat gücünde olacak santralın ürettiği enerjinin 25 megavatlık kısmını ulusal sisteme vererek satışını yapacaklarını vurguladı. Yavuz, çevre ile uyumlu enerji yatırımlarının devam edeceğinin de altını çizdi.

Singapur Modeli nedir?

Model, araştırma ve geliştirmenin teşvik edildiği, adil rekabet avantajlarının bulunduğu ve şeffaflığın temel ilke olduğu bir ortamda firmaların yatırım yapmasına imkan veriyor. Bu modelde devlet stratejik bir yaklaşım ve vizyon ortaya koyarak, özel sektörün yeni yatırımlarına her türlü bürokratik ve vergisel kolaylığı sağlıyor. Bu sayede daha çok yatırım, kısa sürede gerçekleştirilmiş oluyor.

İyileşme 2010'un ikinci yarısında

Reel sektörün temel hammaddesini ürettiklerini bu nedenle piyasaları yakından takip etme fırsatı bulduklarını ifade eden Kenan Yavuz, dünyada halen kapasite kullanım oranlarında bir sıkıntı olduğunu söyledi. Şu anda ne yazık ki dişe dokunur bir iyileşme olmadığını açıklayan Yavuz,

"Dünyada kriz devam ediyor. Avrupa'da bir çok fabrika sıkıntı içinde. Bana göre bu yılın son çeyreği de ikinci, üçüncü çeyrekten daha iyi olmayacak. Şu anda daha çok finansal kesimde bir iyileşme var gibi görünüyor. Bankalar ile KOBİ'ler arasında sıkıntılar var. Bizden ürün alan firmaların borçlarını yeniden yapılandırıyoruz. 2010 yılının ilk yarısında da sıkıntılar devam eder. İyileşmeyi 2010 yılının ikinci yarısında bekliyorum" diye konuştu.

Fabrikayı İranlılar teklif etti

İran devlet şirketi NPC International ile ortak tesis kurma konusunda işbirliği teklifinin İranlılardan geldiğini açıklayan Socar &Turcas Enerji Holding CEO'su Kenan Yavuz, bu teklifleri özelleştirme öncesinde değerlendiremediklerini kaydetti.

NPC İnternational'ın üst düzey yöneticilerinin birçoğunun Petkim'de staj yaptığını ve şirketlerine büyük bir sempati beslediğini belirten Yavuz, Petkim'in bölgede güçlü bir oyuncu olması kadar, bu sempatinin de -az da olsa- işbirliği teklifinde rol oynadığını anlattı.

Yavuz, "Ön çalışmalar olumlu sonuçlandığı takdirde İran'ın batı Azerbaycan bölgesinde 3 ayrı fabrika kuracağız. Bu yatırım bugüne kadar Türkiye ile İran arasındaki en büyük yatırım ve işbirliği olacak. Hazar ile Ege'yi aynı fotoğraf içinde birleştireceğiz" dedi.

 

Editör: TE Bilişim