Çin, ABD'den rahatsız 

Pekin yönetimi, ABD'nin Güney Çin Denizi'nde silahlanmayı tırmandırmasından rahatsız olduğunu açıkladı

Çin, Pekin, ABD Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD'nin Güney Çin Denizi'nde silahlanmayı tırmandırmasından rahatsız olduğu açıklamasını yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, yaptığı günlük olağan basın toplantısında, ABD ile Avustralya savunma ve dışişleri bakanlarının yaptığı 2+2 toplantılarını yakından takip ettiklerini belirtti.

Bazı ülkelerin, Güney Çin Denizi'nde "askeri kuvvetlerle gövde gösterisi yaptığını" savunan Hua, bu durumdan "ciddi kaygı" duyduklarını dile getirdi. Çin Dışişleri Sözcüsü, Çin ve bölge ülkelerinin, barış, huzur ve istikrarı sağlamak için verdiği çabalara saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, ABD'ye "tavır ve söylemlerinde dikkatli olması" çağrısında bulundu. Silahlı kuvvetler ile yapılan gövde gösterilerinin bölgede askerileşmeyi tetiklediğine işaret eden Hua, "Çin bölgede silahlanma yarışı olmaksızın huzur, barış ve istikrarın sağlanmasından yanadır" diye konuştu. Hua, Çin gemileri ve çevrenin güvenliğini sağlamak maksadıyla bölgeye "sınırlı sayıda askeri güç göndereceklerini" sözlerine ekledi.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, dün "ABD ordusu, uluslararası hukukun izin verdiği ölçüde her yere gider ve buna tartışmalı Güney Çin Denizi de dahil" açıklamasını yapmıştı.

Editör: TE Bilişim