Adana’daki İncirlik Üssü’nden Mersin Taşucu'ndaki NATO Limanı'na 15 TIR dolusu askeri mühimmat sevkıyatı yapıldı. ABD Hava Kuvvetleri’ne ait mühimmatın nereye gönderileceği açıklanmadı.

Sabah 05.00’ten itibaren üsse gelen TIR’lar, üssün batı kapısından kontrol edilerek içeri alındı. Bu TIR'lara üsteki cephaneliklerden mühimmat yüklendi. Yüklemenin ardından 15 TIR, özel harekat timleri ve ABD askerleri eşliğinde Mersin Limanı'na doğru hareket etti.

Yüklemeler sonrası TIR’lar saat 08.00 sıralarında üsten ayrıldı. Konvoy halinde Mersin'e hareket eden 15 TIR'a trafik polisi eskortluk yaptı. Konvoyu arkadan takip eden Özel Harekat Şubesi polisleri koruma görevi yaparken, içinde ABD’li askerlerin bulunduğu bir cip de eşlik etti.

İçinde mühimmat bulunan konteynerlerde ABD Hava Kuvvetleri anlamına gelen USAF (United States Air Force) ile Explosives (Patlayıcılar) yazısı ve patlayıcı taşındığına dair işaret bulunması dikkat çekti. İncirlik'ten çıktıktan sonra Kozan Yolu Kavşağı'ndan otoyola giren konvoy, saat 11.30 sıralarında Mersin’in Silifke İlçesi’ne Taşucu Beldesi'ndeki NATO Limanı’na ulaştı ve yüklerini boşaltıldı.

Konvoydaki araçlar otobana girişte bilet için durdurulmayıp, serbest geçiş izni verildi, Mersin’de otobandan çıkışta da yine transit geçiş sağlandı. Dün akşamdan bu yana hareketlilik gözlenen NATO Limanı’nın etrafındaki gözetleme noktalarındaki askerlerin sayısı konvoyun ulaşmasıyla arttı.

Elleri tetikte gezen nöbetçi askerler, etrafta kuş uçurtmadı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ‘TCG Serdar’ adlı firkateyninin de demirlediği liman çevresinde SAS komandoları hücumbotlarla güvenlik amacıyla liman etrafını kontrol altında tuttu. NATO Limanı’nın bulunduğu bölgede balıkçılara avlanma, tatilcilere de gezinti yasağı getirildi. SAS komandoları limana tekneleri yaklaştırmadı. Limanı denizden görüntülemek amacıyla tekne kiralamak isteyen basın mensupları da, o bölgeye gidecek tekne bulamadı.

Teknelerini bu iş için kiralamak istemeyen balıkçılar, “Bizden o bölgeye gitmememiz istendi. Güvenlik amacıyla bir hafta kadar o tarafa gidişler yasaklandı. Avlanmak için gidemiyoruz, teknemizi de kiralayamayız, çünkü yasak var” dedi. İncirlik Üssü’nden  NATO Limanı'na mühimmat sevkıyatının bir hafta kadar süreceği iddia edilirken bu mühimmatın nereye gönderileceği hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Silifke-Antalya Karayolu üzerinde Mersin’in Silifke İlçesi’ne bağlı Taşucu Beldesi’ndeki NATO Limanı’nın yapımına 1999’da başlanıp, 2.5 yılda tamamlandı. Rıhtım uzunluğu 1100 metre genişliği ise 50 metre olan limana 12 büyük savaş gemisi yanaşabiliyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim