Patlayıcı yüklü Sudan gemisi, Limasol'da alıkonuldu  
 
Kıbrıs Rum Kesimi'nin Limasol limanına ikmal için demirleyen bir geminin, dün ABD makamlarından gelen istihbarat üzerine alıkonulmasının ardından, Sudan Maden Bakanı Abdülbaki El Gilani, gemide patlayıcı bulunduğunu ve bunun bir altın madeni için gerekli olduğunu açıkladı. 
 
Bakan El Gilani, ''Patlayıcıların bulunduğu gemi, Kızıldeniz'deki limanda bekleniyor. Bu patlayıcılar (Fransız şirketi Areva'ya bağlı) Ariab grubuna ait, bu grubun bir altın madeninde kullanmak üzere patlayıcılara ihtiyacı var'' açıklamasında bulundu.

Gilani, 90'lı yıllarında başından beri bu altın madeni için Sudan'ın patlayıcı aldığını ve bugüne kadar ne bir sorun ne de zorluk yaşandığını da belirterek, ''Bu ilk kez oluyor. Saçmalık'' ifadesini kullandı.

Başkent Hartum'un 450 kilometre kadar kuzeydoğusundaki Hassai madeni Sudan'ın tek altın madeni ve Ariab grubu tarafından işletiliyor. Sudan hükümeti Ariab'ın hisselerinin yüzde 51'ini elinde bulunduruyor. Kanadalı La Mancha ile Fransız devi Areva'nın oluşturduğu Cominor Holding ise hisselerin yüzde 40'ına sahip bulunuyor.

Ariab'tan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili de, gemide 251 ton patlayıcı bulunduğunu belirterek, ''Umarım bir an önce gelir. Çünkü operasyonlarımızı sürdürmek için buna ihtiyacımız var. Gemide başka birşey var mı bilemem ama bu patlayıcılar bize ait'' ifadesini kullandı.

Rum Fileleftheros gazetesi, söz konusu geminin ikmal amacıyla Limasol limanı açıklarına demirlediğini, ikmal sırasında ABD yetkililerinden, silah ambargosu altında bulunan Sudan'a silah ve ağır cephane götürdüğü bilgisi ulaştırıldığını ve bunun üzerine, Rum makamlarının geminin yola çıkmasını yasakladığını yazmıştı.

Rum liman polisi gemide yaptığı aramada, büyük miktarda patlayıcı ve zırhlı araçlar bulmuş, gemi kaptanı, patlayıcıların Singapur'a, zırhlı araçların ise Cezayir'e götürüldüğüne dair belgeler sunmuştu.

Olayın ardından soruşturma başlatılmış, bu süre zarfında da geminin liman açığında demir attığı yerden ayrılmasına yasak getirilmişti.
 

Editör: TE Bilişim