Pasifik'te 8.3'lük deprem 

Güney Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Amerikan Samoası açıklarında meydana gelen şiddetli depremin yol açtığı tsunaminin, bu ülke sahillerini vurmaya başladığı bildirildi.

Yetkililer, tsunaminin, can ya da mal kaybına yol açtığına ilişkin bir haber alınmadığını belirtirken, Batı Sahili/Alaska Tsunami Uyarı Merkezi, Batı Samoa'ya bağlı Apia'da ve Amerikan Samoası'na bağlı Pago Pago'da tsunami gözlendiğini, Pago Pago'da dalgaların, normal deniz suyu seviyesinin 1 buçuk metre üzerinde olduğunu bildirdi.

Batı Samoa'nın bazı yerlileri, Radio New Zeland'a yaptıkları açıklamada, büyük bir sarsıntı hissettiklerini ve yetkililerin yüksek yerlere çıkmaları tavsiyesinde bulunduklarını söylediler.

Amerikan Samoası'ndan bir yetkili de, Fox televizyonuna, sarsıntıyı 5 dakika boyunca hissettiği açıklamasını yaptı.

Pasifik Tsunami Merkezi, depremin anlık büyüklüğünü 8.3'e yükseltmiş, depremden sonra bölgede deniz suyu seviyeleriyle ilgili yapılan kayıtların, Pasifik'te bir tsunaminin oluştuğunu gösterdiği açıklamıştı.

Açıklamada, tsunaminin, depremin merkez üssüne yakın sahillerde yıkıcı olabileceği uyarısında bulunulmuştu.

Pasifik Tsunami Merkezi, daha önce anlık büyüklüğü 7.9 olarak açıklanan deprem nedeniyle Yeni Zelanda, Amerikan Samoası, Hawaii, Papua Yeni Gine ve Pasifik'teki diğer adalar için tsunami uyarısı yapmıştı.

Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin merkez üssünün, Amerikan Samoası'nın 190 kilometre güneybatısı olduğunu ve 33 kilometre derinlikte meydana geldiğini açıklamıştı.(aa)
 
 
 
 

Editör: TE Bilişim