Paris MOU yarın açıklıyor

Paris MOU bayrak devletlerinin performanslarını değerlendirilecek. Kara Liste'den, Gri Liste'ye geçip geçmeyeceğimiz de yarın netleşiyor

14 üye ile Avrupa limanlarında liman kontrollerine başlayan Paris Memorandumu, 10 Mayıs’ta Almanya’da 25 üyesinin de katılacağı bir toplantıyla 25’inci yılını kutlayacak. Kara liste’den çıkıp çıkmayacağımız yarın netleşecek.

Paris Memorandumu’nun 10 Mayıs'taki toplantısında, Paris MOU limanlarındaki denetimlerden geçen bayrak devletlerinin de performansları değerlendirilecek. Son 4 yılda tutulmalarda büyük düşüş sağlayan Türk bayraklı gemilerin de ‘kara liste’den çıkıp çıkmayacağı yarın netleşecek. Geçen yıl Paris MOU kapsamında 595 adet Türk bayraklı gemiye yapılan denetimlerde 43 gemimiz çeşitli eksikliklerinden dolayı tutulmuştu. İstenen düzeye gelmese de 2003 yılında denetlenen 756 gemiden 153’ünün tutulma sayısına göre ciddi düşüş sağladığı görülüyor. Bu yılın ilk dört ayında tutulan gemi sayısının 15’e ulaştığı tahmin ediliyor. Alınan bilgilere göre bayrak devletlerinin yıllık performansı değerlendirilirken son üç yılda yapılan denetimler ve tutulma istatistikleri dikkate alınıyor. Son üç yıl dikkate alındığında Paris MOU kapsamında denetlenen 2012 Türk bayraklı gemiden 163’ü tutulmuş.  Geçen yıl bu rakamın 273 gemi olduğu düşünülürse, geçen yıla oranla 110 gemi daha az tutulduğu dikkat çekiyor. Geçen yıl denetlenen gemilerle tutulan gemiler arasında yüzde 7,22’lik oran bulunuyor.  Denizcilik sektörünün büyük bir kısmı, Türk bayrağının ‘kara liste’den çıkması için bu rakamların yeterli olacağını düşünürken diğer kısmı sınırda kalabileceğini savunuyor.

Bugün ayrıca Avrupa Birliği’ne üye olan Romanya ve Bulgaristan’ın da Paris MOU üyeliğine geçmesi bekleniyor. Yaşlı Türk kosterlerinin yoğun şekilde çalıştığı Bulgaristan ve Romanya limanlarının Paris MOU üyesi olmasıyla birlikte bu limanlardaki denetimlerin sıklaşacağı belirtilerken, bu limanlara gidecek gemilerin personeli ve işletmelerinin dikkatli olması konusunda uyarılar yapılıyor.     

Alıntı: Lojiport

Editör: TE Bilişim