Paris: Mistral tazminatı en fazla 1 milyar euro olacak

Fransa hükümet sözcüsü Stephane Le Foll, Paris'in Mistral gemileri anlaşmasının feshinden dolayı Rusya'ya ödeyeceği miktarın, en fazla 1 milyar euro olacağını söyledi.

Mistral tipi helikopter gemisi 'Fransa'nın elinde kalan Mistral gemilerini Suudi Arabistan alabilir' Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande uzun süreli belirsizliğin ardından Mistral gemileri için imzalanan anlaşmayı feshetme kararı almıştı. Bu kararın Fransa'ya milyarlarca euro'ya mal olacağı konuşulurken, RİA Novosti'nin aktardığına göre Le Foll, bugün yaptığı açıklamada, "Söylenenlerin aksine, Fransa'nın Mistral helikopter gemileri için ödeyeceği tazminat miktarının 1 milyar euro'yu aşmayacağını söyleyebilirim. Kesin miktarı parlamenterlerimiz açıklayacak. Geri ödenmesi gereken başka bir tutar yok" dedi.

‘ALICI BULMAK İÇİN ÖNGÖRÜŞMELER YÜRÜTÜLÜYOR'

Mistral tipi helikopter gemisi Kommersant: Paris, Mistral gemileri için 1.2 milyar euro tazminat ödeyecek Le Foll, anlaşmanın iptalinin Fransa bütçesini de etkileyeceği için fesih anlaşmasının parlamento tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti. Bununla birlikte hükümet sözcüsü "Durum karara bağlandığında, gemilerin mülkiyet hakkı tamamen Fransa'ya geçecek ve Mistrallere alıcı bulunması için görüşmeler gerçekleştirilecek. Halihazırda ön görüşmeler yürütülüyor" ifadelerini kullandı. İki ülke arasında 2012 yılında imzalanan anlaşmaya göre, Fransa'nın Rusya'ya Mistral tipi iki helikopter taşıyıcı gemi yaparak teslim etmesi gerekiyordu. Maliyetlerinin toplam 1,2 milyar euro olan gemilerden ilkinin 2014, diğerinin de 2015'te teslim edilmesi gerekiyordu. Ancak Fransa, Ukrayna politikasını gerekçe göstererek, gemilerin Rusya'ya teslimatını askıya aldı. İki ülkenin devlet başkanlarının aldığı karar sonucu anlaşma feshedildi ve Fransa teslim etmediği gemiler için Rusya'ya tazminat ödemeyi kabul etti.

Editör: TE Bilişim