Süratli Ali bilmecesi

ABD'nin İran'la işbirliği iddiasıyla kara listeye koyduğu Canko konuştu: "Parayı aldım ama tekne göndermedim."

 İRAN'a silahlandırılabilir sürat teknesi sattığı iddiasıyla ABD'nin kara listeye aldığı Ali Canko, "2011 yılında İranlı Tiva şirketi sürat teknesi almak için bana ulaştı ama fiyatta anlaşamadık. Daha sonra bizden tekne malzemesi istediler. Hesabıma para gönderdiler ama ben bir şey göndermedim" dedi. ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz hafta Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir dizi ülkedeki şirket ve kişileri, İran'a yönelik yaptırımları deldikleri gerekçesiyle kara listeye aldı. Bu kişiler arasında yer alan ve İran'a silahlandırılabilir sürat tekneleri temin ettiği belirtilen Ali Canko'nun İran merkezli Tiva Sanat Grubu ile İran Devrimciler Tugayı'nın (IRGC) Donanma güçlerince kullanabileceği silah donanımlı sürat teknesi yapmasına yardım ettiği iddiası yer aldı. Tiva Kara, Tiva Darya ve Tiva Polymer adlı şirketlerin Tiva Sanat Grubu'nun iştiraki olduğu kaydedilen açıklamada, "Ali Canko, Tiva Sanat Grubu'nun çeşitli uluslararası tedarikçilere ödeme yapması için finansal aracılık yapmıştır" denildi.

TEHLİKELİ GÖRÜYORLAR

Türkiye'den listeye giren tek isim olarak dikkat çeken Ali Canko'ya ulaştık ve ABD'nin iddialarını sorduk. Canko, 150 kilometre hızla dünya rekoru kıran sürat teknesi tasarladığını ve ürettiğini belirterek, "Bunun dışında otomobil, uçak da geliştiriyorum. ABD'nin yaptığı karalama ve yayınladığı liste yaptığım bu tekneyle ilgili. Beni çok tehlikeli görüyorlar çünkü en iyi tekneleri yapıyorum. Ben yarışçıyım, tasarımcıyım ve mühendisim. Hukuksal bir problemi yoksa herkese tekne satarım" dedi. Türkiye ile İran'ın çok sıkı alışverişte olduğunu ve Türkiye'de 72 bin İran şirketinin olduğunu hatırlatan Canko, İran'la ilişkilerini ise şöyle anlattı:

10 TEKNE İSTEDİLER

"İranlı Tiva Sanat Grubu, yaptığım sürat teknesini görmüş ve 2011 yılında benimle temas kurdu. Benim yaptığım ve şu anda İzmir'de olan tekneden 10 adet istediler. Ben işimi yapıyorum. İran gibi bir çok ülkeden de bu tekne için teklif geldi. Teknenin 'yarış' tipi 4 milyon Euro civarında. Bunu lüks tekneye çevirirseniz 10 milyon Euro'lu buluyor. Ancak İranlı şirketle fiyat konusunda anlaşma sağlayamadık. Yani istedikleri indirimi yapmadık. Ben bu şirketin İran Devrimciler Tugayı'yla çalışıp çalışmadığını bilemem. Benim gibi bir çok ülkeden tekne alıyorlar. İran Devrimciler Tugayı'nın elinde bugün 12 bin tekne var. Amerikan malı, İngiliz, Fransız malı tekneler var. Ben Tiva'nın benden alacağı tekneleri ne yapacağını bilmiyordum. Ama bugün her sürat teknesi rahatlıkla silahlandırılabilir. Ben sürat teknesi satıyorum, savaş teknesi değil."

PARAYI GÖNDERDİLER

"Tiva Grup'la fiyat konusunda anlaşamayınca bizden bu kez parça ve çizim almak istediler" diye konuşan Canko, "Tekne çizimleri, fiberglass, köpük, şaft gibi parçalar istediler" açıklamasını yaptı. Canko, "Bu parçalarla ilgili İranlı şirket bize bir kaç milyon dolar para gönderdi ama biz henüz hiçbir şey göndermedik. Çünkü fiyat konusunda yine sıkıntı çıktı. Biz de bize gönderilen parayı bu parçaları alacağımız şirketlere gönderdik. Bunların belgeleri elimizde ve avukatımızda" dedi. Canko sonuç olarak İran'a ne bir tekne ne de tekne malzemesi göndermediklerini belirterek,"Ortada onlardan bize gönderilen bir para var.İran'lı şirketlerin bir çok ülkede ambargoyu delmek için şirketleri bulunuyor. Dubai'de var Avrupa'da var. ABD Hazine Bakanlığı'nın bizi İran'dan gönderilen para yüzünden takibe aldığını ve kara listeye koyduğunu düşünüyorum" yorumunu yaptı.

İtalya'da şirket Türkiye'de home-office

ALİ Canko'nun sürat teknesiyle yaptığı hız rekoru denemelerinden, süper spor otomobil üreterek uluslararası markalara rakip olmaya kadar giden oldukça farklı girişimleri bulunuyor.

Canko'nun İzmir Ticaret Odası kayıtlarına göre, İ.A.&M. Motor Otomotiv Plan Proje Araştırma Planlama Sanayi adlı bir şirketi bulunuyor. 2009 yılında Edonis markasıyla otomobil üreten Canko, "Ben Türk vatandaşıyım. İtalya'da şirketim var, Türkiye'de işlerimi home-office üzerinden yürütüyorum" dedi.

Küçücük Canko ABD'ye ne yapabilir

ABD'ye karşı hukuk savaşı başlattığını söyleyen Ali Canko, "Avukatım ABD'nin internet sitesindeki listeden adımın çıkartılması için mücadele ediyor. Ama ben küçücük Ali Canko'yum, karşımdaki koskoca Amerika" dedi.

Editör: TE Bilişim