Panama’da el konulan gemi cephanelik gibi

Panama makamlarınca geçtiğimiz pazartesi günü el konulan Kuzey Kore bayraklı kargo gemisinde ‘beyan edilmemiş askeri malzeme’ taşındığı ortaya çıktı. Küba’dan demiraldıktan sonra Pyongyang’a yol alırken durdurulan gemide balistik füze parçalarına rastlandı.

Küba Dışişleri Bakanlığı devlet kanalı üzerinden yaptığı açıklamada, ’10 bin ton şeker yüklü gemide ayrıca eski tip savunma amaçlı silahların da bulunduğunu’ bildirdi. Açıklamada, ‘Aralarında iki uçak-savar bataryasının da yer aldığı silahların Kuzey Kore’ye onarım için gönderildiği’ ifade edildi.

İncelemelere bizzat katılan Panama Devlet Başkanı Ricardo Martinelli konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geminin ambarında önce yeşil renkte boru şeklinde bir maddenin bulunduğunu, ardından işin aslının ortaya çıktığını ifade etti: “Kaptan ve 35 kişilik mürettebatı büyük bir direniş gösterdiler. Kaptan başlangıçta kalp krizi falan geçiriyormuş gibi göründü, sonra intihara teşebbüs etti. Gemiyi Manzanillo limanına yanaştırdıktan sonra, beş bölmesinden birini boşalttığımızda olayın farkına vardık. Daha fazlasının olduğunu da tahmin ettik.”

Geminin ambarlarında çok sayıda silah bulunduğunu doğrulayan Panama yetkili makamları, bunun Birleşmiş Milletler’in Kuzey Kore’ye yönelik uyguladığı ambargonun ve silah kaçakçılığını önlemeye dönük aldığı kararların ihlali anlamına geldiğini belirtti.

Editör: TE Bilişim